П'ятниця, 19 квітня 2024, 21:09
Повна версія сайту
;

Три міські ради Чернігівської області приводять свої регламенти у відповідність до антикорупційного законодавства

13:26 12.01.2018    Коментарі  
 

Три міські ради Чернігівської області (Чернігів, Ніжин, Новгород-Сіверський) сьогодні працюють над змінами своїх регламентів для приведення їх у відповідність до діючого антикорупційного законодавства.

Такі результати виконання проекту «Врегулювання питання конфлікту інтересів у місцевих радах: законодавство та практика», що виконується громадською організацією Чернігівський освітній центр «Ініціатива». Про це повідомив 11 січня голова організації Павло Пущенко під час прес-конференції в Чернігові.

За словами чернігівських активістів,  на сьогоднішній день нормативно-правові акти органів місцевого самоврядування (зокрема, регламенти місцевих рад, виконавчих комітетів та положень про постійні комісії  тощо) часто  не приведені у відповідність до прийнятих нових законодавчих актів, зокрема, закону  України  «Про запобігання корупції» та новел закону України «Про місцеве самоврядування».   Не досконало прописані або взагалі відсутні процедури запобіганню корупційних ризиків в органах місцевого самоврядування, зокрема,  що стосується конфлікту інтересів.

Yes

Загалом в нормативних документах, які регулюють роботу місцевих рад, що були охоплені дослідженням в Чернігівській області відображено лише 22 %  норм, які, згідно методології, мали б бути присутні в місцевих НПА щодо питання  конфлікту інтересів.

Тож місцевим радам громадські експерти запропонували внести зміни до своїх регламентів, щоб привести документи у відповідність до антикорупційного законодавства.

Yes

Сьогодні робота по внесенню змін проводиться в Ніжині та  в Новгород-Сіверську. А в Чернігові створили спеціальну робочу групу за участі влади та громадськості,  яка має розробити відповідні зміни до регламенту.

Відзначимо, що частина 7 статті 28 ЗУ «Про запобігання корупції»  прямо зобов’язує органи місцевого самоврядування  передбачити в  нормативно-правових актах, порядок та шляхи врегулювання конфлікту інтересів осіб, діяльність яких вони регулюють.

Більш детально з методологією дослідження та результатами аналізу можна ознайомитися за посиланням.

Yes

кількість заяв.jpg

Довідково: З серпня 2017 року громадська організація  «Чернігівський освітній центр «Ініціатива»  виконує  проект «Врегулювання питання конфлікту інтересів у місцевих радах: законодавство та практика», який охоплює   Чернігівську, Сумську та Харківську області.  Даний проект виконується завдяки  проекту  ПРООН  “Прозорість і доброчесність публічного сектору”, в рамках грантового конкурсу «Участь організацій громадянського суспільства у впровадженні нового законодавства, спрямованого на запобігання корупції» . Думки, висновки чи рекомендації належать авторам і не обов’язково відображають погляди Міністерства закордонних справ Данії, Програми розвитку Організації Об’єднаних Націй чи інших агенцій ООН.


Автор: Чернігівщина: події і коментарі
Коментарів ще немає