П'ятниця, 26 квітня 2024, 05:28
Повна версія сайту
;

Як змусити комунальників платити штрафи за неякісні послуги?

15:08 15.01.2018    Коментарі  
 

Чернігівці скаржаться на якість комунальних послуг. Найбільше претензій – до чистоти і температури води. Новий закон про житлово-комунальні послуги, прийнятий наприкінці минулого року, зобов’язує комунальні підприємства не тільки перераховувати вартість своїх послуг, якщо вони надані неякісно, а ще й платити споживачам штрафи, якщо якісними вони вчасно не стали.

Костянтин живе у наймолодшому мікрорайоні Чернігова – на Масанах, його будинку всього 9 років. Останньою – іржавою – краплею стало прання, після якого він мусив викинути зіпсовані білі речі і поставити фільтри для води.

Від централізованого опалення чоловік теж відмовився – у його квартирі стоять керамічні електропанелі, воду гріє бойлером
Голова ОСББ, в якому живе Костянтин, каже — найчастіше люди скаржаться на послуги «Облтеплокомуненерго» та «Чернігівводоканалу»

Оксана Решотько-Храпко, голова правління ОСББ «Незалежність-78» — «Насамперед нарікання на руду воду, яка останнім часом дуже часто у нас біжить, і на недостатньо гарячу воду. Літня, треба спускати весь стояк».

В іншому районі Чернігова, на Мстиславській, 109 теплопостачальник інший. А скарги у людей схожі.

Надія Дима, мешканка будинку №109 по вул. Мстиславській «Після 22.30 тепленька вода, потім холодна, а лічильник крутить як за гарячу, і зранку приходиться спускати довго»

У міському кол-центрі ЖКГ жінці порадили скаржитись самому теплопостачальнику – Чернігівській ТЕЦ.

Віктор Черняк, начальник цеху теплових мереж Чернігівської ТЕЦ «Аварийно-диспетчерская работает круглосуточно, есть надобность – наряд выезжает, устраняют, если не устраняют – составляют акт, чтобы человек получил компенсацию за остутствие»
У «Черінігівводоканалі» до скаржників виїжджають наступного дня

Ціну не «скидатимуть», якщо з‘ясується, що вода стає брудною вже в трубах багатоповерхівки. У випадках великих аварій перерахунок тарифу проводиться автоматично. Такі механізми українське законодавство передбачало і раніше. Новий Закон про житлово-комунальні послуги, прийнятий наприкінці минулого року, пішов далі: комунальні підприємства мають платити штрафи споживачам, якщо не провели аварійно-відновлювальні роботи вчасно.

Оксана Бєлавцева «З 1 січня 2019 року. Дану норму має бути врегульовано Кабінетом міністрів ще – розмір цих штрафів і порядок їх стягнення».

В те, що комунальні підприємства платитимуть їм штрафи, герої цього сюжету не вірять.

Протягом 2 діб, відколи ми звернулись за коментарем на ТЕЦ, до Надії Дими фахівці підприємства приходили декілька разів. Тепер з її крану, каже жінка, тече мало не окріп.

Відео Сівер-центр



Автор: Чернігівщина: події і коментарі
Коментарів ще немає