Четвер, 28 березня 2024, 11:15
Повна версія сайту
;

У Чернігові високі штрафні санкції за неоформлених працівників обумовили легалізацію трудових відносин

16:23 16.01.2018    Коментарі  
 

Сьогодні, 16 січня, на розширеній нараді Чернігівського міського голови Владислава Атрошенка з керівниками структурних підрозділів та комунальних підприємств міської ради звітувала начальник управління економічного розвитку міста міської ради Людмила Максименко.

Зокрема, вона зазначила, що Закон України «Про розвиток та державну підтримку малого і середнього підприємництва в Україні» дає визначення суб`єктам малого та середнього підприємництва за чисельністю працюючих та обсягами річного валового доходу. Згідно цього розподілу у м. Чернігові діє лише одне велике підприємство - Публічне акціонерне товариство «Чернігівобленерго». Тому саме малий та середній бізнес є фундаментом економіки як Чернігова, так і України та інших країн Європейського Союзу.

За попередніми даними, станом на початок нового року у сфері малого та середнього підприємництва Чернігова зайнято 57 тис. осіб, що становить 28% від населення працездатного віку (15-64 років). Протягом року збільшилася кількість найманих працівників у фізичних осіб – підприємців, яка становить на сьогодні 5611 осіб. Високі штрафні санкції за неоформлених працівників обумовили легалізацію трудових відносин.

Частка надходжень до міського бюджету від діяльності сектору малого та середнього підприємництва становить 52,7%.

За оперативними даними Державної податкової інспекції, кількість економічно активних малих та середніх підприємств за підсумками 2017 року становить 2295 одиниць. Фізичних осіб – підприємців майже 14 тис осіб.

Припиняють свою діяльність фізичні особи – підприємці, які були зайняті у сфері торгівлі та на ринках (підсумкове річне сальдо по реєстрації – мінус 303 особи). Це пов`язано із низькою купівельною спроможністю громадян та зменшенням кількості шопінг-туристів із республіки Білорусь. Змінюється і культура придбання товарів на споживчому ринку: зростає ринок інтернет-торгівлі. Все більше людей надають перевагу саме такій формі.

Людмила Максименко також відмітила, що протягом вкрай важких в економічному та політичному аспектах 2015-2016 років сектор малого та середнього підприємництва м. Чернігова не втратив своїх позицій. Кардинальних негативних зрушень не відбулося. Але спостерігається загальна тенденція, притаманна всій країні - відток населення працездатного віку до країн Європейського Союзу.

Галузева структура, що склалася за останні роки, практично залишається незмінною. Найбільш привабливою для малого бізнесу, як і в минулі роки, залишається сфера торгівлі та послуг.

Перевагу виробничій сфери у м. Чернігові надають тільки 7% суб`єктів господарської діяльності. Така тенденція відслідковується і в обласних центрах непромислових регіонів: Суми, Житомир, Львів.

У країнах Європейського Союзу малі та середні підприємства більше зорієнтовані на ринок послуг.

Згідно з останніми даними (2016 рік) обсяги реалізованої продукції (робіт, послуг) малими та середніми підприємствами випередили темпи інфляції на 22,3 пункти і в абсолютних цифрах становлять понад 25 млрд грн.

Значну частину надходжень до бюджету Чернігів втрачає через підприємства, які територіально зареєстровані в Києві та інших містах, а фактичну діяльність здійснюють у Чернігові.

За деякими оцінками, кількість таких підприємств та ФОП по Чернігову – 1305, з них сплачують місцеві податки лише 552. Начальник управління економічного розвитку міста міської ради зазначила, що можливі втрати для бюджету оцінюються від 10 (якщо це платники єдиного податку) до 28 млн грн на рік.


Автор: Прес-служба Чернігівської міської ради
Коментарів ще немає