П'ятниця, 26 квітня 2024, 06:21
Повна версія сайту
;

Сьогодні - День Соборності України

11:29 22.01.2018    Коментарі  
 

Сьогодні чернігівці й весь український народ відзначають День Соборності України. 

99 років тому, 22 січня 1919 року, вперше після багатьох століть бездержавності відбулося об’єднання в одній соборній державі Української Народної Республіки та Західно-Української Народної Республіки. Це вершина національно-визвольної боротьби та відродження української нації. Провідні діячі тієї революції - М. Грушевський, В. Винниченко, С. Петлюра, П. Скоропадський залишились в історичній пам’яті української держави.

Єднання українських земель і створення власної держави стали реальністю. Договір увійшов в нашу сучасну історію як «Акт злуки» і того ж дня був публічно оприлюднений у Києві на Софійській площі:

«Віднині воєдино зливаються століттями відірвані одна від одної частини єдиної України, Західноукраїнська Народна Республіка і Наддніпрянська Велика Україна. Здійснилися віковічні мрії, якими жили і за які вмирали кращі сини України. Віднині є єдина незалежна Українська Народна Республіка»…

Український народ уперше створив національну державу, яка мала всі ознаки незалежної держави: територію, кордони, символи, органи влади, військо, гроші, мову. Сьогоднішня Україна є спадкоємицею державницьких традицій, закладених під час тих подій. Ідея державної незалежності, сформована у ті часи, була втілена Актом проголошення незалежності України 24 серпня 1991 року.

Синьо-жовтий прапор та герб — головні державні атрибути — сучасна українська держава запозичила в Української Народної Республіки. Зокрема на прапорі, у той час піднятому біля міської думи у Чернігові, був надпис «Хай живе воля!»  А гасло «Слава Україні!» з’явилось саме в часи української революції 100 років тому.

Але і сьогодні, як і 100 років тому, Україна змушена збройно захищати власний цивілізаційний вибір і державний суверенітет від російського агресора. Сучасні українські герої воюють сьогодні на Сході не за повернення окремих територій, а за незалежність всієї України. Важливо не допустити повторення помилок революції 20-го століття і пам’ятати, що національна єдність – це обов’язкова умова збереження державності та незалежності.  


Автор: Прес-служба Чернігівської міської ради
Коментарів ще немає