Четвер, 25 квітня 2024, 09:23
Повна версія сайту
;

1,3 мільйона гривень на знесення постаменту, де стояв Ленін – лише одна з пропозицій - ЖКГ

09:34 24.01.2018    Коментарі 1  
 

На знесення постаменту, де раніше стояв пам’ятник Леніну у Чернігові, необхідно 1,3 мільйона гривень.

Таку суму вчора, 23 січня, озвучив начальник Управління ЖКГ Ярослав Куц на нараді в мерії.

Пізніше, прес-служба Управління повідомила, що це ціна однієї з пропозицій, що надійшла до управління ЖКГ. «Відразу зауважимо, що розглядаються і будуть розглядатися різні можливі способи зносу п’єдесталу. Буде обраний найоптимальніший за ціною та реалізацією. Обов`язково, після виділення коштів, буде проведено відкриту тендерну процедуру для визначення виконавця робіт»,- йдеться у повідомленні.

Нагадаємо, що почали демонтаж постаменту пам`ятника Леніну у грудні минулого року. Відповідне рішення було підтримане на засіданні виконкому Чернігівської міської ради, у зв’язку з необхідністю здійснення підготовчих робіт для спорудження Меморіалу Захисників України.

Після демонтажу лабрадорит та гранітна брекчія, якими облицьований постамент та зроблене мощення, були передані на зберігання комунальному підприємству «Спеціалізований комбінат комунально-побутового обслуговування».

Далі планувалося протягом кількох днів розібрати рештки постаменту, використовуючи технічні можливості комунальних підприємств. Однак, як запевняють в управлінні ЖКГ, передбачити обсяги робіт до їх початку було неможливо. Після зняття облицювання виявилося, що сам бетонний постамент зроблений з дуже міцного бетону, що з часом тільки набрав міцності. Висота постаменту – 5,8 м, та навіть зараз невідомо, яка глибина його фундаменту.

Гідромолотом, який може розбивати лише невисокі об`єкти, адже працює у положенні «зверху-вниз», вдалося прибрати лише невелику частину підніжжя п’єдесталу. Працювати у положенні «вбік», а саме так можливо знести решту постаменту, наявний спецтранспорт з гідромолотом не може – його розміри замалі, точки опори немає – і, намагаючись розколоти бетон, транспорт просто зсувається вбік. Вирішити проблему міг би важкий 40-тонний спецтранспорт, але тоді буде пошкоджене покриття скверу. Тож такий варіант не розглядається.

Найбільш оптимальний спосіб знесення постаменту – це розрізання його алмазним тросом. Після цього утворені шматки бетону можна буде завантажити та вивезти.


Автор: Чернігівщина: події і коментарі
Гість борис 2018-01-24 11:47:56

Оце так побудували. А сьгодні поставили на другий рік розвалилось. Учіться у попередніків. А взагалі потрібно просверлити шурфи діаметром 32 мм. зорбитb їх 8 шт закласти амонал і підірвати і все.це буде коштувати10 000 грн.