Четвер, 25 квітня 2024, 22:55
Повна версія сайту
;

На заходи з енергоефективності у Чернігові витратили майже 352 мільйони гривень за три роки

11:50 24.01.2018    Коментарі  
 

За останні три роки у Чернігові витратили на впровадження заходів з енергоефективності у сферах теплопостачання, водопостачання і водовідведення, транспорту, зовнішнього освітлення, громадських і житлових будівель та озеленення 351,7 мільйонів гривень.

Про це йдеться у моніторинговому звіті щодо виконання заходів Плану дій зі сталого енергетичного розвитку м. Чернігова на 2015-2023 роки, який мають затвердити депутати міськради на найближчій сесії.

Як зазначається у пояснювальній записці, це 135 % від запланованого на 3 роки та 25 % від загальних планових інвестицій на весь період реалізації Плану дій зі сталого енергетичного розвитку, тобто до 2023 року.

Впровадження енергоефективних заходів протягом останніх трьох років  призвело до зменшення  викидів СО2 і становить 5% до базового рівня (2008 рік) із запланованих 23% до 2023 року.

Економія енергоресурсів до базового рівня становила 4% (164,7 тис. МВт/г) із запланованих 25% (1023,5 тис. МВт/г) до 2023 року, в тому числі*:

- теплопостачання -0,9 тис. МВт/г;

- водопостачання та водовідведення-0,3 тис. МВт/г;

- транспорт – 25,7 тис. МВт/г;

- зовнішнє освітлення -0,2 тис. МВт/г;

- громадські будівлі -2,3 тис. МВт/г;

- житлові будинки -134,6 тис. МВт/г;

- інформаційні заходи -0,7 МВт/г.

За три роки за кошти міського бюджету було зроблене наступне:

- Модернізація системи зовнішнього освітлення (заміна світильників) – було витрачено 5, 4 мільйона гривень. Цікаво, що спочатку на цей пункт були передбачені видатки у сумі 3,1 мільйонів гривень. Наразі заміна світильників знаходиться у стадії виконання.

- Заклади освіти згідно Програми підвищення енергоефективності в установах освіти на 2015-2019 рр. – 7,5 мільйонів гривень. Хоча, передбачалося фінансування у розмірі більше 24 мільйонів гривень. Цей пункт значиться як виконаний.

- Термомодернізація ЗНЗ №5 і №11 згідно Програми підвищення енергоефективності в установах освіти на 2015-2019 рр. – 2,5 мільйонів гривень. Передбачалося витратити 22,6 мільйонів гривень.

- Заклади охорони здоровя згідно Програма енергозбереження в закладах охорони здоров’я м.Чернігова на 2013 – 2017 рр. – 1,6 мільйонів гривень

- Заклади культури згідно Програми енергозбереження в закладах культури м. Чернігова на 2013–2015рр. – 422 тисячі гривень

- Відтворення рослинності та роботи з впорядкування, ландшафтного дизайну та ін. в зелених зонах міста загального використання з метою їхнього поліпшення та розвитку – 24,6 мільйонів гривень. Однак, на виконання даного пункту плану передбачалося всього лише 172 тисячі гривень.

- Зелені закупівлі, інші адміністративні заходи – 58 тисяч гривень.

- Улаштування автономного зовнішнього освітлення  на сонячних батареях у рамках програми реалізаціїї громадського бюджету (бюджету участі у м.Чернігові на 2016-2020 роки) – 191 тисяча гривень.

Окрім того, впровадження енергоефективних заходів по місту виконувалися не лише за кошти міського бюджету, а й за державні кошти, кошти приватних компаній та комунальних закладів.

Зокрема, за кошти ПАТ «Теплокомуненерго» була зроблена реконструкція чотирьох автономних котелень із заміною обладнання та заміна зношених теплових мереж на трубопроводи. «Теплокомуненерго» витратило 9,2 мільйона гривень власних коштів.

У той же час, низка робіт, зокрема, щодо влаштування перемички між котельнями, реконструкції ЦТП та реконструкція наявної котельні були відкладені.

Комунальне підприємство «Чернігівводоканал» також витратило кошти на впровадження енергоефективних заходів. Протягом трьох років було побудовано насосну станцію, проведено технічне переоснащення лічильників холодної води по місту та будівництво водопроводів.

Водоканал витратив майже 32,5 мільйонів гривень на виконання цих робіт. У той же час, Будівництво напірного каналізаційного трубопроводу по намивній території Лісковиця від гідрокар’єру до вул. Ушинського в м Чернігові було виконано у співфінансуванні із міським бюджетом.

Свій вклад у впровадження заходів з енергоефективності  зробило і комунальне підприємство «Чернігівське тролейбусне управління». Воно придбало нові тролейбуси на заміну старих на суму 58, 6 мільйонів гривень. Однак, даний пункт ще знаходиться у процесі виконання.

За кошти приватних перевізників відбулося заміщення автобусів малої місткості типу «Дельфін», «Рута» на автобуси середньої пасажиромісткості. На це було витрачено 23,9 мільйонів гривень. Але, даний пункт також у процесі виконання.

У той же час, відкладено було ремонт тролейбусів з встановленням електронної системи керування потужністю та заміщення автобусів малої місткості типу «Дельфін», «ПАЗ» на тролейбуси. У додатку це пояснюють недостатністю фінансових ресурсів.

За кошти міського та державного бюджету було термомодернізацію кількох бюджетних будівель (заклади освіти, медицини і т.п.).

Також, за кошти міського бюджету та інших джерел фінансування запроваджують заходи з енергомодернізації житлових будівель, зокрема, через програму підтримки створення ОСБ у Чернігові.

Зазначимо, що через брак фінансування, було відкладено Інвестиційний проект щодо створення нових очисних споруд для побутових стічних вод у рекреаційній зоні з використанням фітотехнології (зелених насаджень) в м. Чернігові, запровадження сонячних колекторів для гарячого водопостачання ДНЗ та  встановлення автономного вуличного освітлення парку на сонячних батареях.

Довідково:

У 2011 році Чернігів долучився до Європейської ініціативи «Угода мерів», чим взяв на себе зобов’язання зменшити викиди СО2 та підвищити енергоефективність на своїй території.


Автор: Чернігівщина: події і коментарі
Коментарів ще немає