Четвер, 28 березня 2024, 23:13
Повна версія сайту
;

На Чернігівщині протягом добі шахраї ошукали 3 пенсіонерів

08:21 29.01.2018    Коментарі  
 

Поліція Чернігівщини задіює всі сили і засоби для розшуку зловмисників, які скривдили трьох літніх людей, відібравши в них всі заощадження.

Протягом 26 січня пройдисвіти ошукали трьох пенсіонерів, заволодівши їх коштами. Всі потерпілі літнього віку, найстаршому з них 83, а наймолодшому – 72 роки.

Попри всі попередження та застереження поліції щодо обережного ставлення до всілякого роду несподіваних добродіїв, наші громадяни ще не навчилися піддавати сумніву спокусливі пропозиції.

Перша жертва злочину – чернігівець 1934 року народження, до якого у двір приватного господарства завітали чоловік віком 35-40 років та жінка 30-35 років. Ці двоє під приводом продажу цукру за зниженою ціною відволікли увагу потерпілого та викрали 30 тисяч гривень.

З незнайомцями, потенційними злодіями або шахраями слід дотримуватися певних правил, як-от мінімізувати зоровий контакт, намагатися не допускати їх всередину помешкання, а в крайньому разі покликати на допомогу сусідів. Також в арсеналі зловмисників є інші приводи потрапити в будинок: «попити води», «переповити дитину», «поворожити», «зняти порчу». Як правило, всі ці оборудки завершуються втратою значної суми коштів і цінних речей. То ж слід бути уважними і обережними.

Друга потерпіла — жителька Прилуцького району. Бабусі вже далеко за сімдесят, пережила не одну грошову реформу і тому коли до неї на подвір’я зайшов чоловік, представившись працівником пошти, та заговорив про заміну старих грошей на нові, жінка нічого лихого не запідозрила. Таким чином лиходій, скориставшись довірливістю старенької, заволодів її 4000 гривень. Обман розкрився майже одразу, коли «нові» купюри роздивився співмешканець потерпілої, але було вже пізно - шахрая і слід прохолов.

Третя жертва злочину проживає в Носівському районі. У цього дідуся «картковий» шахрай, який, представився працівником банку, випитав усі реквізити та особисту інформацію банківської картки і зняв з неї 6000 гривень.

За першим фактом поліція відкрила кримінальне провадження за ч. 1 ст. 185 (крадіжка), максимальне покарання, згідно якої, становить позбавлення волі на строк до трьох років.

По двох інших фактах злочинів відкриті кримінальні провадження за ч. 1 ст. 190 (шахрайство), що передбачає штраф до п'ятдесяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або громадські роботами на строк до двохсот сорока годин, або виправні роботи на строк до двох років, або обмеження волі на строк до трьох років.

Поліція шукає зловмисників, а громадян вкотре просить бути обачними та обережними: «До вас телефонують начебто з банку? Питають про термін дії вашої картки, код безпеки на її зворотному боці, банківські паролі з SMS-повідомлень? Не розповідайте, ЦЕ ШАХРАЇ! Негайно зверніться до поліції за телефоном 102!


Автор: Сектор комунікації поліції Чернігівської області
Коментарів ще немає