П'ятниця, 29 березня 2024, 16:36
Повна версія сайту
;

У Ніжині відкрили перший на Чернігівщині музей «совка»

15:13 02.02.2018    Коментарі  
 

Музей радянської доби «Хомо совєтікус» відкрили в Ніжинському державному університеті. Для студентів експозиція – це практика з вивчення історії, для туристів — можливість зануритися в минуле, щоб не повторювати його помилок.  Особливо прискіпливим відвідувачам повісили попередження – музей створили  для пам’яті про нелегкі часи, а не з туги за ними.

Тут усе гуде і крутиться. На прялці можна  прясти, механічною бритвою хоч зараз поголитися і потанцювати під справний патефон. Ось один із перших фенів радянського виробництва: трохи нагадує пилосос, але волосся сушить – каже студентка Поліна, яка випробувала пристрій на собі.

Музей «Homo sovieticus» відкритий у Ніжинському державному університеті, відтворює куточки житла людей радянської епохи: від 20-х до 80-х років, побут селян, інтелігентів, студентів і робітників. Мета — вивчати історію на практиці й робити з неї висновки.

«Хомо советікус» — «радянська людина». Це поняття, взяте з праць істориків і соціологів – критичне, але не знущальне , каже ветеран університету В’ячеслав Томек, який приніс до музею чимало своїх особистих речей.

6 років збирали речі для музею «всім миром» студенти, викладачі, жителі Ніжина. Деякі з експонатів – унікальні документи епохи, як ось цей екземпляр «Робочої газети» за 1984 рік. У типографії переплутали підписи під двома фото з похоронів радянського лідера Устинова, і ця помилка зробила газету антирадянською. Весь тираж (мільйони екземплярів) вилучили з поштових відділень і знищили. А один примірник ніжинці якимось дивом зберегли. Вони несли й несуть до музею свої книги, меблі, побутові прилади, власноруч виготовлені хатні речі.

Ініціатор створення музею, викладач університету Максим Потапенко першу ж екскурсію влаштував як дійство з танцями, піснями й практичними уроками застосування техніки.

Ще сотні експонатів і документів зберігаються в сховищах університету: музей будуть постійно поповнювати й оновлювати.

Відео Сівер-центр


Автор: Чернігівщина: події і коментарі
Коментарів ще немає