Четвер, 25 квітня 2024, 15:27
Повна версія сайту
;

Чернігівським вчителям зменшують надбавки?

10:00 06.02.2018    Коментарі  
 

В одній зі шкіл Чернігова вчителям зменшують надбавки за престижність педагогічної праці.

Про це йдеться у заяві Чернігівської обласної організації Профспілки працівників освіти і науки.

За заявою Профспілки, такий наказ є незаконним і тому з початку цього тижня розпочався переговорний процес із владцями.

«Профспілка роз’яснює, що виходячи зі змісту ст. 2 Закону України «Про оплату праці», надбавки, передбачені постановою Кабінету Міністрів України від 23.03.2011 № 373 «Про встановлення надбавки педагогічним працівникам закладів дошкільної, позашкільної, загальної середньої, професійної (професійно-технічної), вищої освіти, інших установ і закладів незалежно від їх підпорядкування», входять до структури заробітної плати.

Відповідно до ст. 103 КЗпП України, ч. 2 ст. 29 Закону України «Про оплату праці» про нові або зміну діючих умов оплати праці в бік погіршення власник або уповноважений ним орган повинен повідомити працівника не пізніш як за два місяці до їх запровадження або зміни.

Відповідно до п. 3 ст. 247 КЗпП України, п. 3 ст. 38 Закону України «Про професійні спілки, їх права та гарантії діяльності» питання оплати праці, форм і систем оплати праці, умов запровадження та розмірів надбавок, доплат вирішуються виборним органом первинної профспілкової організації разом з власником або уповноваженим ним органом»,- йдеться у роз’ясненні профспілки.

Таким чином, зменшення надбавки за престижність педагогічної праці можливе лише після узгодження цього питання з виборним профспілковим органом і лише після повідомлення працівників не пізніш як за два місяці.

Накази про встановлення надбавок педагогічним працівникам за престижність праці, видані без дотримання зазначених норм закону, підлягають негайному скасуванню, наголошують у профспілці.

«Звертаємо увагу керівників, що Законом України № 77-VІІІ від 28.12.2014 посилена відповідальність за порушення законодавства про працю. Так, відповідно до ст. 265 КЗпП України відповідальність за недотримання мінімальних державних гарантій в оплаті праці встановлена у десятикратному розмірі мінімальної заробітної плати, встановленої законом на момент виявлення порушення, за кожного працівника, щодо якого скоєно порушення (3723 грн. х 10 = 37 230 грн. за порушення прав кожного працівника).

Державний контроль за додержанням законодавства про працю здійснює Управління Держпраці у Чернігівській області»,- зазначається у повідомленні.

Представники профспілкових органів запропонували начальнику Управління освіти Чернігівської міської ради Василю Білогурі підписати спільний лист на навчальні заклади, яким скасувати накази, видані у січні.


Автор: Чернігівщина: події і коментарі
Коментарів ще немає