П'ятниця, 29 березня 2024, 10:55
Повна версія сайту
;

Центр розвитку місцевого самоврядування: роль у житті громад

09:10 08.02.2018    Коментарі  
 

Реформа децентралізації стартувала в Україні у 2014 році. Протягом 2015-2017 років створено 699 об’єднаних територіальних громад (з них 34 очікують рішень ЦВК про призначення перших виборів). Експертні поради та консультації громадам надають 24 Центри розвитку місцевого самоврядування, які запрацювали минулого року за підтримки програми «U-LEAD з Європою» та Мінрегіону України. На Чернігівщині відповідний Центр розпочав роботу навесні 2017-го.

Про минулорічні досягнення Чернігівського Центру розвитку місцевого самоврядування та плани на 2018 рік говорили вчора учасники тематичної прес-конференції.

Зокрема, директор Центру Ірина Кудрик поінформувала присутніх про діяльність у 2017 році.

Варто зазначити, що Чернігівщина — у трійці лідерів з децентралізації. Загалом утворено 37 об’єднаних територіальних громад (11 міських, 16 селищних та 10 сільських), до яких увійшли 297 місцевих рад. За територією найбільша ОТГ — Сновська (1282,93 кв. км, охоплює весь район), найменша, в тому числі і за кількістю населення, — Макіївська (105,9 кв. км).

Ірина Кудрик: «Майже кожен район області долучився до реформи. Об’єднані громади відсутні лише на Новгород-Сіверщині. Дві ОТГ утворені на території суміжних адміністративних одиниць — Холминська та Олишівська. Переваги об’єднання відчутні для самого населення, адже громади, які зробили перші кроки, втілюють проекти розвитку, покращуючи тим самим життя людей. Змінилася і фінансова складова — у середньому доходи місцевих бюджетів збільшилися у 3-5 разів».

Минулого року для представників об’єднаних територіальних громад Центр постійно організовував тренінги, семінари, прес-тури, форуми тощо (всього більше 400 заходів). Зокрема, спільно з облдержадміністрацією проведено навчання по медіа-плануванню — для налагодження якісного інформування та комунікації громад з населенням.

До речі, у вересні 2017-го Чернігівщину відвідала делегація представників об’єднаних територіальних громад Івано-Франківської, Черкаської та Хмельницької областей, аби на прикладі низки успішних громад — Корюківської, Батуринської та Михайло-Коцюбинської, а також міста Чернігова набути знань із сучасного територіального менеджменту.

Акцентувала увагу Ірина Кудрик і на стратегічному плануванні.

Володимир Бойко, радник з питань регіонального розвитку Чернігівського Центру розвитку місцевого самоврядування: «Кожній ОТГ потрібна стратегія розвитку. Залучатися до її розробки мають самі жителі, адже краще за них ніхто не знає їхньої проблематики. Наше завдання — навчити громаду новому інструменту планування, чітко визначити сутність проблеми та її рівень. Не буває хорошої практики за поганої теорії».

Важливість стратегії розвитку не заперечували і присутні голови Михайло-Коцюбинської селищної ради, Менської та Корюківської міських рад. Однозначно, стратегія — це алгоритм розвитку громади. Дієва вона тоді, коли «не лежить у шухляді», а допомагає налагодити партнерські стосунки між громадою, владою та бізнесом.

Довідково. Чернігівський Центр розвитку місцевого самоврядування створений за підтримки Програми «U-LEAD з Європою» та Мінрегіону України для підтримки впровадження реформи місцевого самоврядування та територіальної організації влади, децентралізації повноважень органів виконавчої влади, реформування державної регіональної політики. «U-LEAD з Європою: Програма для України з розширення прав і можливостей на місцевому рівні, підзвітності та розвитку» фінансується Європейським Союзом та країнами-членами: Німеччиною, Швецією, Польщею та Естонією.


Автор: Департамент інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю облдержадміністрації
Коментарів ще немає