Четвер, 28 березня 2024, 11:22
Повна версія сайту
;

На Чернігівщині СБУ викрила спроби вербування громадян України спецслужбами Росії та Білорусі

11:15 09.02.2018    Коментарі  
 

Співробітники Служби безпеки України продовжують викривати чергові спроби вербування спецслужбами Російської Федерації та Республіки Білорусь громадян України під час їх перебування на територіях цих країн.

Оперативники спецслужби встановили, що мешканець одного з прикордонних населених пунктів Чернігівської області періодично відвідував своїх родичів, які проживають в Росії. Під час чергової поїздки українець був затриманий правоохоронними органами РФ за начебто порушення митних правил. Погрожуючи штрафом,  забороною в’їзду та позбавленням можливості контактувати з рідними представники ФСБ спробували схилити чоловіка до негласного співробітництва. Від нього вимагали здобувати інформацію про кількісний склад та технічне оснащення військових частин, що дислокуються на території Чернігівщини.

Аналогічна ситуація трапилась з іншим мешканцем області під час його перебування на території Республіки Білорусь. Погрожуючи кримінальним переслідуванням за нібито незаконну торгівлю, представники КДБ РБ намагались змусили його збирати відомості про розміщення військових об’єктів.

Усвідомлюючи протиправність такої «співпраці» та можливі наслідки, обоє чернігівців звернулися до Служби безпеки України і надали свідчення про свій зв'язок з іноземними спецслужбами.

Враховуючи той факт, що громадяни України не виконали злочинного завдання спецслужб зарубіжних країн і добровільно повідомили СБУ про свій зв’язок з ними органами слідства буде внесено клопотання про звільнення їх від кримінальної відповідальності згідно з ч. 2 ст. 111 Кримінального кодексу України.

Управління СБ України в Чернігівській області звертається до громадян, які перетинають кордон з Російською Федерацією або Республікою Білорусь і нагадує про необхідність бути пильними. У разі планування поїздок до зазначених країн спершу оцініть усі ризики і загрози та ретельно зважте потребу в таких мандрівках.

Номер телефону «гарячої» лінії Управління СБ України в Чернігівській області – (0462) 676-208. 


Автор: Прес-група Управління СБ України в Чернігівській області
Коментарів ще немає