П'ятниця, 19 квітня 2024, 20:44
Повна версія сайту
;

На Чернігівщині суд зобов’язав споживача газу сплатити майже 800 тисяч гривень штрафу

13:36 09.02.2018    Коментарі  
 

Здорожчання природного газу все частіше підштовхує споживачів вдаватися до протиправних дій – «підкрутити» лічильник або незаконно підключитися до мережі. Так, в минулому році на розгляд  спеціальної комісії було передано 4,9 тис. актів про порушень. За її результатами на 313 споживачів накладено штрафів на суму майже 8,4 млн грн.

Під час періодичної повірки лічильників фахівцями держпідприємства «Чернігівстандартметрологія» виявлено 160 втручань в роботу приладу на загальну суму збитків 1,08 млн грн. Однак найбільші нарахування отримують споживачі, які облаштовують незаконні врізки. В процесі перевірок було зафіксовано 109 самовільних підключень, за які господарі будуть змушені сплатити майже 7,3 млн грн штрафних санкцій.

Нещодавно Апеляційний суд Чернігівської області виніс постанову по одній з найрезонансніших справ - за несанкціонований відбір газу порушнику нараховано штраф на суму 798 тис. грн.

«До уваги брався термін півроку, помножений на коефіцієнти сезонності та на величину об’ємної максимальної годинної витрати газу, розрахованої за діаметром газопроводу. В результаті – споживачу донараховано понад 112 тис. необлікованих кубометрів за ціною газу на виробничо-технологічні витрати», - прокоментував технічний директор «Чернігівгазу» Віталій Черчович.

Ще в 2016 році в одному з приватних будинків смт Михайло-Коцюбинське фахівцями ПАТ «Чернігівгаз» було виявлено несанкціонований газопровід. Шляхом прихованих заходів та без належної технічної документації, споживач самовільно під`єднався до мережі, підвівши газ до двох газових плит в будинку, а в теплиці – до саморобного котла. Крім того, експертиза газового лічильника виявила, що відтиск на пломбі лічильного механізму не відповідає відтиску заводу-виробника.

До суду справа потрапила з подачі самого споживача, адже він не погоджувався з висновками експертизи і нарахуваннями. Однак, розглянувши всі обставини справи, Новозаводський суд присудив споживачеві оплатити нараховані збитки. А наприкінці січня 2018 року суд другої інстанції залишив рішення без змін.

Нове законодавство в газовій сфері суттєво посилило відповідальність споживачів за неправомірні дії. В свою чергу «Чернігівгаз» змушений реагувати в рамках своїх повноважень – відключати газ та нараховувати збитки. Компанія вкотре застерігає споживачів від необачних вчинків, адже з підвищенням ціни на газ, суми штрафів нерідко стають для сімей непідйомним фінансовим тягарем.

Але головне, що такими діями порушники не лише завдають збитки державі і самі зазнають фінансових витрат, а й ставлять під загрозу життя оточуючих мешканців. Оскільки самовільне втручання в систему газопостачання може призвести до витоків, і як наслідок - вибуху.


Автор: Прес-служба ПАТ "Чернігівгаз"
Коментарів ще немає