Вівторок, 23 квітня 2024, 16:26
Повна версія сайту
;

Приміщення школи в Мохнатині шукає господаря

10:47 12.02.2018    Коментарі  
 

У селі Мохнатин Чернігівського району вже п’ять років стоїть пусткою і поступово руйнується нова двоповерхова будівля школи. Її закрили через малу кількість учнів. Чомусь районні чиновники вирішили, що школа у Редьківці краща, хоча її будівля значно поступається тій, що в Мохнатині. Та голова сільради сподівається, що знайдуться люди, які візьмуть цю будівлю в оренду і тим самим не дадуть їй розвалитися остаточно.

Жителі Мохнатина згадують, що споконвіку до їхньої школи ходили вчитися діти зі всіх навколишніх сіл. Тому й не дивно, що в 90-х роках вирішили збудувати нове, просторе приміщення для школи з кабінетною системою навчання. Мохнатинці в той час не могли і подумати, що вже через якихось 16 років школа не знадобиться.

«До нашої школи завжди ходило багато учнів. У 80-90-ті роки було по два дев’ятих і одинадцятих класи, – згадує голова Мохнатинської сільради Любов Юрченко. – І саме тоді прийняли рішення про зведення нового шкільного приміщення. В 1996 році ця двоповерхова школа вперше відкрила свої двері для школярів. Збудована була за всіма стандартами, аби дітям комфортно навчатися, і нічим не поступалася школам в обласному центрі. Великі вікна, кабінетна система навчання, обладнані кабінети хімії, біології, фізики. Величезна актова зала на другому поверсі, розрахована на 300 місць. На першому поверсі планували розмістити ще й дитсадок, тому там є маленька актова зала приблизно на 60 місць. Спортивна зала в нашій школі така велика, що можна проводити обласні змагання. А яка їдальня! Все продумано. Ми ніколи б не могли подумати, що таку школу візьмуть і закриють».

Закрили через брак дітей


Питання про закриття школи в Мохнатині виникло не відразу. Спочатку перевели на дев’ятирічку, але дітей з кожним роком ставало все менше. Тому в 2012 році в районі вирішили взагалі закрити заклад, а всіх дітей перевести на навчання до Редьківської школи.

«У Мохнатині немає дитячого садка, тому батьки возять дітей в Редьківський садочок, – говорить голова. – І багато батьків почали віддавати своїх дітей до Редьківської школи в перший клас. Як наслідок, у Мохнатині учнів не вистачало. Коли постало питання про закриття нашої школи, я ходила, просила батьків віддавати дітей до нас. Та, на жаль, мене ніхто не підтримав».

Шукають покупця для школи

Коли закривали Мохнатинську школу, то спочатку приїздило районне керівництво і вирішувало, яку зі шкіл зробити опорною. І хоча рівних нашій школі в сусідніх селах не було, її все ж вирішили залишити пусткою. Дивне рішення, тому що об’єктивно школа в Мохнатині, краща ніж у Редьківці, куди тепер возять дітей. Та сталося те, що сталося. І от голова прагне, щоб знайшовся якийсь орендар чи покупець на цю будівлю. Щоб таке приміщення не пропало, не руйнувалося… Можливо, воно знадобилося б якомусь підприємству.

«Дуже шкода такої будівлі, – продовжує пані Любов. – Вона ж не опалюється, тому почне руйнуватися. Навесні до нас приїздили прикордонники, дивилися - шукали місце для розміщення своєї бази. Я так зраділа! Та в останню мить вони передумали. Але я не втрачаю надії, що для цієї будівлі таки знайдеться господар. Хтозна, можливо, вона в майбутньому стане ще й опорною школою, якщо приєднаємося до якоїсь з громад».


Автор: Марія Пучинець, "Чернігівщина" №6 (667) від 8 лютого 2018, gorod.cn.ua
Коментарів ще немає