П'ятниця, 26 квітня 2024, 23:57
Повна версія сайту
;

Землю за межами населених пунктів — громадам. Невитребувані паї залишать РДА чи теж заберуть?

10:48 12.02.2018    Коментарі  
 

«З лютого починаємо процес передачі землі поза межами населених пунктів у власність (громадам)», — вирішив Володимир Гройсман, Прем’єр-міністр.

«Передача сільськогосподарських земель до власності ОТГ розпочинається відсьогодні — уряд погодив механізми передачі землі у власність територіальним громадам.

Презентуючи механізм передачі, перший заступник міністра аграрної політики та продовольства України Максим Мартинюк зазначив, що алгоритм дій не складний і включає 4 етапи. Зокрема, це — клопотання ОТГ до відповідного Головного управління Держгеокадстру про передачу земель; інвентаризація земель у межах ОТГ; реєстрація земельних ділянок у кадастрі; передача земель у комунальну власність.

Щодо термінів — процес розпочнеться негайно і триватиме до кінця року. Першу передачу землі планується здійснити вже у березні.

Для висвітлення перебігу процесу створено спеціальний портал — http://otg.land.gov.ua/. А для отримання оперативних консультацій працює «гаряча лінія» Держгеокадастру: 0800-502-528», — таке повідомлення оприлюднив 1 лютого Валерій Куліч, голова облдержадміністрації.

— Максим Мартинюк — колишній керівник Держгеокадастру. Він знає, що питання передачі землі ОТГ (об’єднаним територіальним громадам) не врегульовані Земельним Кодексом. Верховна Рада не голосувала за відповідні закони. Тим не менше робить такі сміливі заяви, що це аж насторожує. Я не хочу вживати слово «лякає», але воно саме собою спадає на думку, — коментує Арсен Дідур, заступник голови облради. — Все це схоже на піар-акцію. Громади охоплюють нині не більше 50 відсотків території Чернігівської області. З іншими що буде? Чи досить однієї постанови Кабміну за підписом Гройсмана, щоб дати старт дуже важливим змінам?

— Розпаювання колгоспів у 1994 році почалося з Указу президента Кучми, то, може, і постанови Гройсмана вистачить?

— Ні, не вистачить. На розгляд Верховної Ради було подано декілька законопроектів, що стосуються розпорядження землями. Далі першого читання справа не пішла, і раптом такий поспіх.

Сільськогосподарські землі я розділив би на три типи:

- землі, що мають власників (паї);

- землі, що мають власників, але вони не заявили про себе (невитребувані паї, ними розпоряджаються РДА);

- землі держави (запасу і резерву за межами населених пунктів).

Землями держави розпоряджалися РДА, потім цю функцію передали Держгеокадастру. Роль цієї організації залишається значна. Хто не знає, як державні установи можуть затягнути справу? Забюрократизувати процес? То заявку не так оформили, то громада не так проголосувала. Де гарантія, що передача земель буде простою, що ОТГ не стануть «заручниками» Держгеокадастру?

Зі слів Гройсмана не зрозуміло, що буде з невитребуваними паями. Чи залишать їх РДА, чи теж віддадуть громадам?

Треба проводити інвентаризацію. По суті — оновлювати і затверджувати на сесії ОТГ генплан території. Якщо генплану немає, треба створити його з нуля. Це недешеве задоволення. Потрібні гроші, і немалі. У Кіптівській громаді провели таку роботу за підтримки американських спеціалістів.

На Чернігівщині державної землі може набратися до 300 тисяч гектарів. Але наскільки процес передачі незворотний, є сумніви. Та й розтягнути його можуть значно більше, ніж на рік.

— Нововведення посилить позиції голови ОТГ?

— Посилить позиції місцевого самоврядування. Поліпшить їх фінансову базу. Адже будуть надходження від оренди землі. Це дуже серйозний важіль, який уряд вручає громадам. Я це схвалюю. Та треба надати не тільки обіцянки, а й можливості, розробити грунтовну юридичну базу.


Автор: Аліна Сіренко, тижневик «Вісник Ч» №6 (1657), 8 лютого 2018 року, gorod.cn.ua
Коментарів ще немає