Четвер, 28 березня 2024, 22:02
Повна версія сайту
;

Андріївка — село з амбіціями

16:07 15.02.2018     
 

Імідж. Популярне місце відпочинку й садиби «зеленого» туризму — такою зазвичай постає Андріївка в уяві чернігівців. Однак це село вміє ламати стереотипи й дивувати, у першу чергу, своїми амбіціями. Спорт, фізичний розвиток, збільшення груп у дитячому садку, поліпшення культурного дозвілля та медичної допомоги, заохочення до переїзду в село нових жителів — ось про що тут мріють. І своїми сподіваннями найактивніші селяни діляться з народним депутатом Максимом Микитасем, який завітав до них у рамках своєї робочої поїздки. У відповідь той обіцяє підтримку та сприяння всім позитивним ініціативам андріївців.

Марина Галько, адміністратор Андріївського старостинського округу, розповідає: після приєднання до Михайло-Коцюбинської об’єднаної територіальної громади тут настав час змін. І не лише адміністративних. Бо завдяки децентралізації в селі з’явився свій суттєвий фінансовий ресурс. На ці кошти тут змогли капітально відремонтувати школу, готується проект реконструкції спорткомплексу, ремонту трьох вулиць, і нарешті в селі почали відновлювати зовнішнє вуличне освітлення.

«Це дуже позитивні зміни, і без об’єднання в нас би цього не відбулося, — говорить пані Марина. — А ще ми подали проект до Державного фонду регіонального розвитку (ДФРР) на конкурс із реконструкції спортивного комплексу. Папери всі готові, уже пройшло оцінювання, але результатів ми ще не знаємо. Тому будемо просити народного депутата посприяти вирішенню цього питання. Чому саме спорткомплекс? Молодь у селі є, треба думати про її майбутнє».

Хочуть грати в хокей

Ціна питання — відновлення колишнього колгоспного стадіону — майже 1,5 млн грн. Та й будувати хочуть не тільки для Андріївки, а для всієї Михайло-Коцюбинської громади. Бо хоч її територія — одна з найбільших у країні, та поки що тут немає якісного спортивного майданчика для постійних занять і проведення змагань. Що запланували андріївці у своєму проекті? Відновлення футбольного поля і трибун, майданчика для гри у волейбол, тенісного корту, а взимку — можливість заливати ковзанку для хокею. Ну, і зробити інфраструктуру для гравців — паркан, зовнішнє освітлення, переодягальні.

Такі ідеї в Андріївці народний депутат вітає і обіцяє — обов’язково проконтролює питання щодо результатів конкурсу в ДФРР.

Yes

Про транспорт і акордеон

Активна частина громади захотіла поспілкуватися з Максимом Микитасем особисто під час зборів.

«Знаєте, я дуже хочу похвалити вас за активну позицію, — розпочав розмову з андріївцями Максим Микитась. — Насправді я багато їжджу округом, спілкуюся з людьми, та Андріївка — особлива. Якось тут усе вдається. Ви взяли хороші темпи, ви молодці, а від себе зауважу — буду робити все можливе, щоб цей ваш запал підтримати аж до кінця року».

До зустрічі з нардепом у селі готувалися, тому принесли необхідні звернення до депутатської приймальні. Що хвилює селян найбільше? Наприклад, питання транспортного зв’язку з центром громади — Михайло-Коцюбинським. Бо хоч маршрутки і справно ходять, проте зупиняються в незручних для пенсіонерів місцях, звідки далеко йти, приміром, до поліклініки. Потрібне тут посилення й іншого зв’язку — віртуального. Село розростається, і в школі вже бракує роздаткових потужностей Інтернету від місцевого провайдера, щоб можливість користуватися всесвітнім павутинням надати всім школярам. Тому потрібна нова, якісніша точка доступу. А ще — нова бактерицидна лампа для санітарної обробки приміщень школи та садочка під час карантину.

У клубі скаржаться на старенький акордеон: в Андріївці музику люблять, але виконувати мелодії на клавішах, які відділяються разом із пальцями, просто неможливо. Максим Микитась на ці пропозиції схвально киває головою — усе слушно.

Колишній Андріївський сільський голова, а нині заступник голови Михайло-Коцюбинської ОТГ і тимчасово виконувач обов’язків старости села Віктор Єрема зауважує: нині головне й одне з найскладніших завдань — привчити селян міркувати критеріями, що все тут спільне. Не може бути так, що в дворі господар, а за парканом — і ради нема. Децентралізація потихеньку призвичаює андріївців до думки — нічийного нема, усе потребує господарського ока.

Yes

«Я би хотів від нас усіх подякувати Максиму Микитасю, що він один із небагатьох, хто допоміг нам із будівельними матеріалами для ремонту нашого краєзнавчого музею, — сказав Віктор Єрема. — У нас уже все є, тільки залишилося дах підлатати, щоб не протікав. От зробимо — і до літа вже буде нормальний, класний і цивілізований музей сучасного зразка. Не просто бабина спідниця, пробачте, буде висіти, це буде культурний об’єкт, який «впишеться» в концепцію «зеленого» туризму. Його можна буде показувати всім поважним гостям. Ви подивіться, який у нас тепер клуб — лишилося тільки зробити опалення та відремонтувати ґанок, і це вже є в нашій програмі. І програма там буде».

Щодо подальших планів у селі теж усе оптимістично складається: закінчити в 2018 році відновлення зовнішнього освітлення, налагодити співпрацю з інвесторами, зокрема вже є договори з місцевими агропромисловими господарствами. А ще тут хочуть почистити свою річку. На завершення зустрічі Максим Микитась додає — до Андріївки ще завітає. Надто хочеться побачити всі ті зміни, яких тут так прагнуть.


Автор: Прес-служба народного депутата України Максима Микитася