П'ятниця, 19 квітня 2024, 21:08
Повна версія сайту
;

Поліція закликає громадян бути пильними, оскільки шахраї не дрімають

15:19 21.02.2018    Коментарі  
 

Правоохоронці застерігають вас від необдуманих кроків, які можуть в подальшому вартувати вам заощаджень чи цінних речей, за якими полюють зловмисники. Для більшої поінформованості поліція знайомить жителів Чернігівщини з основними видами шахрайств та способами їх уникнення.

Види шахрайств:

1) Телефонні шахрайства (ваш син в поліції або потрапив у ДТП), або SMS про виграш автомобіля і необхідність сплати комісійних;

Аби не стати жертвою шахраїв, поліція радить громадянам дотримуватися наступних правил:

Перш за все, не впадайте в паніку і не поспішайте виконувати умови аферистів.

Ніколи не називайте своїх близьких на ім'я. Попросіть людину, яка представилася поліцейським, назвати прізвище, ім'я, по-батькові і дату народження затриманого або постраждалого родича. Практично в 100 відсотках випадків такою інформацією злочинці не володіють.

Уточніть, в якому саме відділі поліції знаходиться ваш син або родич, після чого передзвоніть до чергової частини і перевірте інформацію.

Спробуйте якнайскоріше передзвонити тому, хто «потребує негайної допомоги», або людям, які можуть в даний момент бути поруч і підтвердити або спростувати інформацію.

Якщо ж ви все-таки потрапили на гачок аферистів або відносно вас намагалися застосувати шахрайські дії, якнайшвидше телефонуйте до поліції. Це дасть змогу правоохоронцям вирахувати та затримати зловмисників «по гарячих слідах».

2) Інтернет-шахрайства (купівля – продаж товарів через Інтернет);

Шахрай виставляє на сайт товар ніби для продажу і пропонує здійснити передоплату або перерахувати хоча б задаток. Після того, як жертва перерахувала гроші, аферист зникає. Бувають випадки і навпаки — жертва надсилає товар замовнику, а грошей за нього так і не отримує.

Щоб убезпечити себе від таких неприємностей треба:

по-перше користуватися тільки перевіреними Інтернет-магазинами;

по-друге використовувате тільки післяоплату: отримали товар – заплатили гроші і ніяких передоплат чи задатків;

по-третє картку для отримання платежів не варто «прив’язувати» до номера робочого телефону, яким ви постійно користуєтесь.

3) Шахрайства з банківськими картками (виманювання pin-коду або паролю картки та зняття з неї готівки)

Шахрай видає себе за співробітника банку і під різними приводами намагається дізнатися реквізити картки (номер, пароль, код). Як тільки це йому вдається – з картки відразу ж зникають всі кошти.

Ніколи не кваптеся ділитися конфіденційною інформацією, зверніться до банку і впевніться у тому, що інформація запитується дійсно представниками банку і в обґрунтованих цілях. У жодному разі не повідомляйте свої дані по телефону. Таке просте правило є надійним способом уникнути шахрайських дій.


Автор: Сектор комунікації поліції Чернігівської області
Коментарів ще немає