П'ятниця, 29 березня 2024, 13:02
Повна версія сайту
;

Чернігівська область на 40% збільшила свій індекс євроінтеграції

10:50 26.02.2018    Коментарі  
 

Про це повідомив Максим Корявець президент ГО «Поліський фонд міжнародних та регіональних досліджень» під час круглого столу «Індекс Євроінтеграційного Економічного Поступу в Україні за 2014 – 2016 роки. Презентація результатів у Чернігівській області», який відбувся 23 лютого у прес-центрі «Чернігівський вибір».

Більше 30 експертів з усіх регіонів тривалий час працювали над дослідженням індексу євроінтеграційного економічного поступу (ІЄЕП) та оцінкою економічних реформ в регіонах України на шляху до впровадження зони вільної торгівлі з ЄС. Результатом їх діяльності став збірник, до якого увійшли результати моніторингу інформації з відкритих джерел, офіційних джерел, а також статистичних даних. Саме тому дослідження стосується 2014-2016 років через те, що офіційних статистичних даних за 2017 рік на момент його проведення ще не було.

«У цьому дослідженні здійснено порівняльне оцінювання ступеня зближення регіональних економічних систем України з ЄС у 2014–2016 рр. Основним інструментом оцінювання слугував Індекс євроінтеграційного економічного поступу регіону. До його складу увійшли дві групи показників: індикатори глибини торговельно-економічних зв’язків регіону з ЄС та індикатори рівня інституційної підтримки, яку обласні державні адміністрації забезпечують для підтримання євроінтеграційного поступу», - розповіла під час презентації Тетяна Зосименко, експерт з економічних питань Поліського фонду.

Станом на кінець 2016 року Чернігівська область підвищила свій рейтинг за ІЄЕП та обома субіндексами, перемістившись за два роки з 12-ої на 7-му сходинку у загальнонаціональному рейтингу. «Це відбулося за рахунок підвищення інвестиційної відкритості регіону, частки накопичених прямих інвестицій нерезидентів з ЄС за рахунок збільшення притоку прямих інвестицій з ЄС, а також поява належної сталої інформаційної підтримки економічного вектору європейської інтеграції регіону», - зазначив Максим Корявець.

Чернігівська область має гарні оцінки згідно рейтингу у питаннях інвестиційної відкритості регіону для ЄС, накопичення прямих інвестицій, а також за кількістю виробників та підприємців, які експортують харчову продукції до країн ЄС.  На хорошому рівні в області проводиться інформаційна робота, регілярно відбуваються презентації економічного та інвестиційного потенціалу регіону в органах і структурах ЄС, проводяться заходи для сільського населення із залученням експертів ЄС.

Серед позитивних здобутків області експерти назвали наявність економічного порталу в Чернігівській області «Інвестуйте в Чернігівщину», який за їх словами є унікальним в Україні, адже в інших областях департаменти економіки не мають власних сайтів. Цей ресурс є по-перше інформаційним, тобто інвестори або зацікавлені особи можуть отримати інформацію про підприємтсва та компанії, які працюють в області. По-друге, представники бізнесу області можуть отримати інформацію про події, виставки, форуми, фестивалі тощо, де вони можуть презентувати власну продукції, пропекламувати послуги, тощо.

Проте деякі негативні тенденції (з точки зору рейтингу) продовжують існувати як у структурі торгівельно-економічних зв'язків, так і відносно інституційної підтримки торговельно-економічного поступу. Найгірші показники області – частка прямих інвестицій, що надійшли з області в економіку країн ЄС, середньорічний темп зростання експорту регіону до країн ЄС, обсяг грошових переказів фізичних осіб з ЄС до регіону, кількість договорів з ЄС про двостороннє співробітництво з питань розвитку сільського зеленого туризму, кількість навчальних поїздок з тематики сільського зеленого туризму до держав-членів ЄС, кількість звернень на гарячу лінію податкової “Пульс”.

Експерти Поліського Фонду запропонували ряд рекомендацій для досягнення ще більшої єроінтеграції. На їх думку для ефективної роботи необхідні наступні документи: обласний план заходів з імплементації економічної частини Угоди про асоціацію між Україною та ЄС, обласна стратегічна программа розвитку експорту та підвищення конкурентоспроможності. А також варто більш уважно проаналізувати виконання Програми розвитку інвестиційної, зовнішньоекономічної та виставково-ярмаркової діяльності Чернігівської області на 2016-2020 роки «Чернігівщина – конкурентоспроможний регіон» та підготувати пропозиції щодо її підвищення та щодо активізації процесів здійснення інвестицій з регіону до країн ЄС.


Автор: Прес-центр «Чернігівський вибір»
Коментарів ще немає