Четвер, 25 квітня 2024, 19:49
Повна версія сайту
;

Хто затверджує тарифи на тепло і як розраховуються суми в платіжках за теплопостачання?

13:57 02.03.2018    Коментарі  
 

Побачивши великі суми в січневих платіжках за тепло, чернігівці почали обговорювати в соцмережах і між собою, нібито збільшений тариф на теплопостачання. Але тепловики запевняють, розмір тарифу в січні не зростав. Зараз діє той самий тариф, який був затверджений ще у жовтні національною комісією, що здійснює державне регулювання у сфері енергетики. 

При розрахунку тарифу враховуються такі його складові, як покупна електроенергія, зарплатня працівників з відрахуваннями, податки та амортизаційні витрати.

Юлія Виноградова, начальниця планово-економічного відділу КЕП «Чернігівська ТЕЦ» ТОВ фірма «ТехНова»: «При формуванні тарифу на теплову енергію підприємство спирається на витрати, які вони здійснили у попередньому році. Можливо до матеріальних витрат застосовується індекс інфляції поточного року або року на яких розраховується тариф».

Але основна складова тарифу паливна. У структурі тарифу на теплову енергію вона займає до 80%, а у частці виробництва 90%. І здорожчання саме цієї складової може вплинути на його розмір.

Юлія Виноградова, начальниця планово-економічного відділу КЕП «Чернігівська ТЕЦ» ТОВ фірма «ТехНова»: «Ціни на вугілля у 2018 році, в порівнянні з 2017, зросли на 22%. Ціни на газ для бюджетних установ у 2018 році, в порівнянні з 2017, зросли на 60%, для інших споживачів – 9%».

Втім, до діючого тарифу розрахунки подавалися виходячи із минулорічних цін на складові, роз’яснює ситуацію представниця ТЕЦ. Крім того, в тариф для населення не закладається прибуткова складова.

В абонентській службі теплозбуту Чернігівської ТЕЦ споживачам роз’яснюю, чому суми в платіжках за січень відрізняються від листопадових і навіть грудневих.

Роман Білоус, начальник служби «Телозбут» КЕП «Чернігівська ТЕЦ» ТОВ фірма «ТехНова»: «На збільшення сум в платіжках вплинув лише один фактор – це температура зовнішнього повітря. Наприклад, якщо у жовтні середньомісячна температура була +7,7 градусів, то в січні середньомісячна температура склала -3,3 градуси. Через те, що об’єкти споживають більше теплової енергії, в платіжках зросли суми».

Також на розмір нарахувань впливає, яке житло в розрізі енергозбереження.

Роман Білоус, начальник служби «Телозбут» КЕП «Чернігівська ТЕЦ» ТОВ фірма «ТехНова»: «На збільшення споживання теплової енергії будинком однозначно впливає з чого він побудований. Чи це цегляний будинок, чи панельний або це будинок з газобетону з утепленим фасадом, з утепленими вхідними дверима та склопакетами. Або це будинок 50-го року забудови зі стіною в дві цегли та шиферним дахом».

Тож теплопостачальники радять задля майбутньої економії, вкладати кошти в заходи з утеплення житла. А для тих, хто через скрутні життєві обставини має борги, абонслужба ТЕЦ підходить індивідуально, щоб люди не втратили субсидію.

Роман Білоус, начальник служби «Телозбут» КЕП «Чернігівська ТЕЦ» ТОВ фірма «ТехНова»: «У разі заборгованості більше 2 місяців споживач може втратити право на утримання субсидії. Тому ми вважаємо, що потрібно йти, в окремих випадках, людям на зустріч, входити в їхнє положення і можливо ми зможемо в чомусь допомогти їм. Але для цього їм потрібно до нас звернутися. Тоді ми подивимося на їхню ситуацію. Можливо є варіанти оформлення угоди про реструктуризацію заборгованості, яка надасть можливість не втратити право на отримання субсидії».

Загалом великі суми в платіжках на тепло чернігівці бачитимуть лише 2-3 холодних місяці, заспокоюють теплопостачальники.

Сюжет телеканалу "Дитинець"



Автор: Чернігівщина: події і коментарі
Коментарів ще немає