Четвер, 28 березня 2024, 23:53
Повна версія сайту
;

Поліція Чернігівщини нагадує про шахраїв, які «працюють» в банках та сайтах оголошень

09:59 13.03.2018    Коментарі  
 

За останній тиждень шахраям вдалося «заробити» на незнанні мешканців Чернігівської області в тонкощах шахрайських схем. Поліція вкотре закликає громадян бути пильними!

Упродовж тижня на сайтах безкоштовних оголошень на гачок шахраїв потрапило три людини. Кожен з них шукав на майданчиках продажу вживаних речей щось своє, але усі вони гуртом постраждали від банальнихдій аферистів, втративши на трьох майже 14 тисяч гривень та 200 євро. Шахраї, отримавши передплату за товар, перестали виходити на зв’язок і ошуканим покупцям лишилося звертатися по допомогу до поліції.

Система обману через купівлю/продаж товарів через Інтернет-магазини та сайти оголошень існує вже давно. І тут розібратися найскладніше, бо потенційними жертвами можуть стати як покупці, так і продавці. Краще за все домовлятися про післяплату.

Більше грошей шахраям вдалося зрубати, представившись службою безпеки різних банків. Дізнавшись секретну інформацію з двох банківських карток, шахраї зняли майже 34 тисячі гривень у жительок Чернігова та Остра.

Аферисти за всяку ціну намагаються вивідати особисті дані жертви: номер банківської картки, термін її дії, код безпеки та паролі, що приходять в SMS. І тут головне пам’ятати: жоден банківський працівник не буде з’ясовувати ваші дані телефоном! Для вирішення таких питань вас запросять в офіс банку! Ніяких кодів, паролів та SMS телефоном не повідомляйте!

Ще одне побутове шахрайство було зафіксовано поліцією на тому тижні, хоча скоєно воно ще в серпні 2017 року. Тоді жінка дала гроші знайомому майстрові, який обіцяв закупити будівельні матеріали і розпочати ремонт. Та чолов’яга й донині не вийшов на зв’язок, привласнивши 25 тисяч гривень.

Якщо ви стали жертвою шахрайства, негайно телефонуйте до поліції за номером 102. Вчасне отримання правоохоронцями інформації про злочин підвищує шанси на встановлення особи шахрая та притягнення його до кримінальної відповідальності.

Інформація про події внесена до Єдиного реєстру досудових розслідувань, відкрито кримінальне провадження за частиною 1 статті 190 Кримінального кодексу України (шахрайство) – максимальна санкція статті передбачає покарання у вигляді виправних робіт на строк до двох років, або обмеження волі на строк до трьох років.

Поліція вкотре попереджає та застерігає бути обачними і обережними й не довіряти пропозиціям аферистів.


Автор: Сектор комунікації поліції Чернігівської області
Коментарів ще немає