Четвер, 28 березня 2024, 21:32
Повна версія сайту
;

Як оподатковуються доходи, отримані у вигляді спадщини або подарунка

15:20 13.03.2018    Коментарі  
 

Фахівці Головного управління ДФС у Чернігівській області повідомляють, що громадяни, які у 2017 році отримали спадщину або дарунок від фізичної особи-резидента (який не відноситься до членів сім’ї першого та другого ступенів споріднення) повинні подати до податкової інспекції за місцем проживання декларацію про майновий стан і доходи. Такий дохід оподатковується податком на доходи фізичних осіб за ставкою 5 відсотків від вартості будь-якої спадщини (дарунка) та військовим збором за ставкою 1,5 відсотка. Самостійно визначений у податковій декларації податок на доходи фізичних осіб та військовий збір необхідно сплатити до 01 серпня 2018 року.

Разом із тим, за нульовою ставкою податку на доходи фізичних осіб оподатковуються об’єкти спадщини (дарування), що успадковуються (отримуються у дарунок) від членів сім’ї першого та другого ступенів споріднення. Цей дохід звільняється і від оподаткування військовим збором.

Зазначена норма визначена Законом України від 23 лютого 2017 року N1910-VIII «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо оподаткування спадщини».

До членів сім’ї спадкодавця чи дарувальника першого та другого ступенів споріднення відносяться його батьки, чоловік/дружина, діти, у тому числі усиновлені, рідні брати та сестри, дід та бабуся з боку кожного з батьків та онуки.


Автор: Відділ комунікацій ГУ ДФС у Чернігівській області
Коментарів ще немає