Четвер, 28 березня 2024, 22:28
Повна версія сайту
;

Під час Бюджету участі – 2018 паперового голосування не буде

09:07 14.03.2018    Коментарі  
 

Перше цього року засідання робочої групи з питань реалізації громадського бюджету (бюджету участі) в місті Чернігові відбулося 13 березня в Чернігівській міській раді.

Обговорювалися запропоновані членами робочої групи зміни до Положення про громадський бюджет. Мотивацією для змін став досвід минулого року, який показав як успіхи, так і проблемні моменти, а також бажання зробити кампанію Бюджету участі – 2018 у Чернігові якомога кращою. Окрім досвіду Чернігова, члени робочої групи вивчали практику інших місту України, у яких такий інструмент волевиявлення громади запроваджений також.

Головною зі змін – і одночасно такою, яка викликала найбільше обговорень і полярних думок – стала пропозиція залишити в цьому році тільки електронне голосування, без можливості робити те ж саме паперовими бюлетенями. Основна аргумент «за» таку зміну – що це буде найкращий запобіжник проти зловживань при голосуванні (безвідносно до того, були вони насправді чи ні: навіть якщо така можливість тільки теоретична, її треба виключити).

Вже минулого року – в перший рік запровадження можливості електронного голосування за бюджет участі в Чернігові – цим шляхом скористалося 70% з тих, хто проголосував. А, наприклад, у Львові голосування є тільки електронним від самого початку бюджету участі в цьому місті. Зараз про перехід на нього говорять і в інших містах.

Цю зміну запропонувала частина робочої групи, яка представляє громадськість, але підтримав її також і заступник міського голови Олександр Ломако. Врешті решт, саме він наполіг на її схваленні.

Інша цікава зміна стосується кількості проектів, за які матиме право проголосувати кожен учасник. Минулого року один голос можна було віддати за малий проект і один – за великий. Але багатьом людям важко було визначитися з вибором, коли пріоритетними для них були кілька напрямків одночасно. Тому тепер пропонується дозволити кожному голосувати сумарно за 6 проектів: за 3 малих і 3 великих. Так голосування зможе бути ще більш об’єктивним.

Спільним рішенням робочої групи схвалений і ряд інших, більш технічних змін до положення.

***

Прийом проектів Бюджету участі  - 2018 розпочнеться 15 квітня, а до того буде проведений публічний звіт про реалізацію проектів у 2017 році.

Загальний обсяг коштів, які розподілятимуться на втілення проектів Бюджету участі-2018 – 14,3 млн грн. Саме таким є 1% власних надходжень міського бюджету м. Чернігова попереднього року.


Автор: Прес-служба Чернігівської міської ради
Коментарів ще немає