Субота, 20 квітня 2024, 05:32
Повна версія сайту
;

144 мільйони гривень - субвенція для громад Чернігівщини

10:43 14.03.2018    Коментарі  
 

144 мільйони гривень — саме таку суму субвенцій у 2018 році (поки що орієнтовно) держава планує виділити на формування інфраструктури об’єднаних територіальних громад. Їх в області зараз 37.

— Постанови Кабінету Міністрів на 2018 рік щодо інфраструктурної субвенції ще немає, однак погоджена з Асоціацією міст України цифра для 37 ОТГ Чернігівської області становитиме (за попередніми даними) 144 мільйони гривень. Крім того, як і в попередні роки, у 2018 році ОТГ зможуть отримати субвенцію на соціально-економічний розвиток (розподіляється за постановою Кабміну) та кошти на реалізацію проектів Державного фонду регіонального розвитку (для тих, хто виграв конкурс), — пояснює Микола Силенко, консультант з бюджетних питань регіонального відділення Асоціації міст України.

Тобто на одну громаду у середньому виходить майже по 4 мільйони гривень.

Минулого року субвенція становила 84,81 мільйона гривень. Проте і громад було 16. Тобто на одну у середньому виділяли 5,3 мільйона гривень.

Субвенції з державного бюджету на формування інфраструктури об’єднаних територіальних громад (перші п’ять утворених громад)

Отже, щороку громад все більше, а грошей все менше.

— Субвенція на розвиток інфраструктури — це не єдине джерело фінансування, — розповідає Віктор Броварець, заступник голови Макіївської громади (Носівський район). Це наразі найменша громада. — Маємо власні кошти, зокрема, податок з фізичних осіб, який після об’єднання збільшився з 25 до 70 відсотків. Також маємо фінансування з депутатського фонду (народних депутатів). За допомогою цих коштів обладнали пожежний підпункт, були встановлені вікна та двері у школі тощо.

6 ще Державний фонд регіонального розвитку. Минулого року ми подавали проекти, але не вистачило балів. Цьогоріч будемо повторювати спробу.

— Будемо сподіватись, що надходження від податків збільшуватимуться. На цьому і плануємо розвиватись, — говорить Ігор Мороз, голова Вертіївської об’єднаної територіальної громади (Ніжинський район).


Автор: Марина Забіян, тижневик «Вісник Ч» №10 (1661), 8 березня 2018 року, gorod.cn.ua
Коментарів ще немає