П'ятниця, 29 березня 2024, 06:56
Повна версія сайту
;

На Чернігівщині в результаті запланованого реформування можуть зникнути близько 90 відсотків поштових відділень

08:31 15.03.2018    Коментарі  
 

Такі наслідки, за словами учасників круглого столу, що відбувся 14 березня в обласній раді, може принести селянам реформування підприємств поштового зв'язку філії Чернігівська дирекція ПАТ «Укрпошта» на території краю. Саме про це і йшла мова на сьогоднішньому заході за участю виконуючої обов'язки першого заступника голови облдержадміністрації Юлії Свириденко, директора Чернігівської дирекції ПАТ «Укрпошта» Олени Дорошенко, директора Чернігівського Центру розвитку місцевого самоврядування Ірини Кудрик, керівників депутатських фракцій та депутатів обласної ради.

До участі в роботі круглого столу також долучилися керівники райдержадміністрацій та районних рад, міські, селищні, сільські голови об'єднаних територіальних громад області, представники громадськості та засобів масової інформації.

Провів засідання круглого столу на тему: «Обговорення пропозицій щодо реформування підприємств поштового зв'язку філії Чернігівська дирекція ПАТ «Укрпошта» на території області» заступник голови обласної ради Арсен Дідур.

Розпочавши обговорення цієї проблемної і дуже наболілої для жителів 1269 (а це понад 90%) населених пунктів краю, де числиться менше 2000 жителів (саме цей критерій підібрали ініціатори зазначеного реформування), спікер наголосив, що реформи, які проходять у державі відіграють важливу роль, проте вони не повинні погіршувати рівень життя людей. За його словами, у процесі реформування тієї чи іншої галузі виникають проблемні питання, які необхідно вирішувати з урахуванням думок і пропозицій як досвідчених фахівців, так і думок територіальних громад та їх законних представників. Лише так можна уникнути перекосів, які, на жаль, інколи мають місце в реаліях сьогодення.

Разом з тим, промовець поінформував присутніх, що останнім часом до обласної ради надходять численні звернення від жителів області, стурбованих ситуацією навколо «Укрпошти» і, зокрема, щодо запровадження пілотного проекту організації роботи поштових відділень. На думку громадян Чернігівщини, реформування даної системи призведе до скорочення поштових відділень, звільнення працівників, створить незручності в отриманні пенсій, кореспонденцій, преси та в цілому істотно знизить якість наданих на території області послуг й, особливо, у сільській місцевості.

Крім того, як було зазначено, ця ситуація суперечить статті 27 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні», в якій вказано, що до повноважень виконавчих органів сільських, селищних і міських рад відноситься питання стосовно: «розгляду і узгодження планів підприємств, установ та організацій, що не належать до комунальної власності, але здійснення яких може викликати негативні соціальні, демографічні, екологічні та інші наслідки, підготовки до них висновків і внесення пропозицій до відповідних органів».

Також було наголошено, що 27 лютого поточного року, реагуючи на відповідні звернення громадян, була проведена нарада за участю депутатів обласної ради та представників філії Чернігівської дирекції ПАТ «Укрпошта» і філії Чернігівське обласне управління АТ «Ощадбанк», на якому обговорювалось зазначене і вкрай хвилююче сільських жителів питання.

Далі заступник голови обласної ради запропонував вислухати думки усіх зацікавлених осіб, узагальнити їх пропозиції і визначитись із рішенням щодо врегулювання питання, пов'язаного з реформуванням підприємств ПАТ «Укрпошта» на території області.

Спочатку поступила пропозиція надати слово для інформації з порушеного проблемного питання директору Чернігівської дирекції ПАТ «Укрпошта» Олені Дорошенко, яка висловила точку зору очолюваного підприємства стосовно впровадження на теренах Чернігівщини вже «нашумілого» серед населення пілотного проекту зі скорочення відділень поштового зв'язку в сільських населених пунктах.

Однак майже всі докази і пояснення щодо користі втілення подібного реформування поштового обслуговування на території області (заплановано створити пересувні автомобільні поштові відділення тощо) скоріше знайшли більше гострої критики і несприйняття, ніж підтримки.

Зокрема, виконуюча обов'язки першого заступника голови облдержадміністрації Юлія Свириденко акцентувала увагу на тому, що в даному проекті немає кореляції з перспективним планом економічного розвитку області. На її переконання, два ключових слова, які були почуті від представників районів – це виваженість і добровільність, які повинні у ньому бути. Плюс врахування специфіки області. За словами виступаючої, офіційна позиція обласної держадміністрації і всі зауваження були викладені в офіційному листі до в.о. «Укрпошти» пана Смілянського.

Ще «крутішими» були виступи більшості представників місцевої виконавчої та представницької влади, керівників ОТГ та сільських рад.

У свою чергу, Арсен Дідур додав: «Ми хочемо, щоб нас поважали, а всі реформи, пілотні проекти та експерименти, які будуть проводитися на нашій території, повинні спочатку отримувати дозвіл від людей і пройти громадські слухання.

Органи місцевого самоврядування та виконавчої влади області готові до співпраці з усіма зацікавленими сторонами щодо впровадження назрілих реформ, але лише за умови покращання якості обслуговування та надання послуг населенню області.

Ми висловлюємо свою думку про те як робота «Укрпошти» має адаптуватися під наші реалії» - наголосив, підводячи результати обговорення порушеного питання, заступник голови обласної ради Арсен Дідур.

Одним із головних підсумків сьогоднішнього круглого столу було затвердження проекту Звернення Чернігівської обласної ради до Прем'єр-міністра України

Гройсмана В.Б. та в.о. генерального директора ПАТ «Укрпошта» Смілянського І.Ю. щодо неприпустимості скорочення відділень поштового зв'язку ПАТ «Укрпошта» в сільських населених пунктах Чернігівської області, яке буде затверджене на черговій сесії обласної ради.


Автор: Відділ інформаційного забезпечення та зв'язків з громадськістю виконавчого апарату Чернігівської обласної ради
Коментарів ще немає