Субота, 27 квітня 2024, 02:04
Повна версія сайту
;

Валерій Куліч: Озерянська ОТГ може бути спроможною

11:38 15.03.2018    Коментарі  
 

Голова Чернігівської ОДА Валерій Куліч затвердив висновок про відповідність Конституції та законам України рішення про створення Озерянської об’єднаної територіальної громади. До її складу увійшли чотири населені пункти Варвинського району: Озеряни, Брагинці, Кухарка та Мармизівка. Відповідне розпорядження підписано 12 березня.

Можливість створення Озерянської ОТГ досліджувалась впродовж декількох місяців. Одним з аргументів проти були результати аналізу фінансових показників – доходів та видатків проектної громади. За даними станом на грудень 2017 року об’єднання, у пропонованому форматі, не відповідало критерію спроможності – не забезпечувало позитивного бюджетного балансу.

Втім, за наполягання місцевої ініціативної групи, Чернігівською ОДА було проведено додатковий аналіз перспективи створення Озерянської ОТГ, зокрема з урахуванням додаткових можливих джерел наповнення доходної частини бюджету. І аргументи на користь саме такого об’єднання таки знайшлися.

На території згаданих населених пунктів діють підрозділи сільськогосподарського товариства «Дружба-нова», в яких працює більше 100 місцевих жителів. У разі створення ОТГ кошти від податку на доходи фізичних осіб цих працівників спрямовуються до її бюджету. У 2018 році ця сума прогнозується на рівні 800 тисяч гривень. До того ж, компанія-працедавець надала письмові гарантії перерахування очікуваних коштів у бюджет громади. Враховуючи ці додаткові надходження, майбутня Озерянська ОТГ зможе забезпечити видатки на виконання делегованих повноважень.

— Аналіз конкретно прорахованих цифр можливих доходів і видатків, наданих профільним департаментом, а також прагнення мешканців чотирьох сіл об’єднатися в єдину громаду спонукали мене зробити висновок: Озерянська ОТГ має бути. Головне, щоб люди, які в майбутньому керуватимуть цією громадою, мали чітке бачення перспектив її розвитку, у тому числі враховуючи фінансову складову, — прокоментував своє рішення голова ОДА Валерій Куліч.


Автор: Департамент інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю облдержадміністрації
Коментарів ще немає