Субота, 20 квітня 2024, 04:12
Повна версія сайту
;

Новий Білоус шукає сусідів, щоб об’єднатися у громаду, адже втрачає гроші

15:05 20.03.2018    Коментарі  
 

Новий Білоус шукає сусідів, щоб об’єднатися у громаду, адже втрачає гроші. Село добре заробляє, але через брак населення має ділитися надлишками із державою. Щоб усі до копійки гроші лишалися у громаді, Новий Білоус пропонує біднішим сусідам приєднатися до них і разом розпоряджатися тим, що самі заробили.

Вдруге збираються жителі Старого Білоуса, щоб вирішити, чи об’єднуватися в нову громаду з сусідами. Ініціативу подав Новий Білоус як центр майбутньої громади – це відповідає перспективному плану створення ОТГ, який ухвалила обласна рада ще в 15-му році. Рік тому Новий Білоус уже «зробив пропозицію» Старому, і так само жителі збиралися на громадські слухання, але офіційного рішення тоді так і не ухвалили. Це – друга спроба.

Тетяна Авельцева – депутат Старобілоуської сільської ради:

«Моя сім’я вже визначилась: з Новим Білоусом».

Марина Павлікова – жителька Старого Білоуса

«Підтримуємо пропозицію Нового Білоуса».

Частина жителів Старого Білоусаза інший формат – з центром у Киїнці. До таких належить і сільський голова Старого Білоуса Микола Нехай.

Експерти Центру розвитку місцевого самоврядування підтримують об’єднання «двох Білоусів», хоча остаточне рішення ухвалювати громаді. Новий Білоус – багатший, бо на його території зареєстровані кілька потужних підприємств, а Старий Білоус – більший за кількістю населення. Закон передбачає, що держава надає фінансову допомогу ОТГ в залежності в тому числі від кількості населення. Надлишок доходів держава вилучає. Тому багатшому селу вигідно запрошувати до себе сусідів і таким чином разом отримати більше субвенцій на спільні потреби – будівництво, медицину, освіту, культуру.

Олександр Мельник – радник з питань місцевих фінансів Чернігівського центру розвитку місцевого самоврядування

«Більш багаті громади – у них є вилучення – так звана дотація реверсна, тобто надлишки з власних надходжень держава вилучає, для того щоб переадресувати їх менш спроможним фінансово громадам… Об’єднання цих громад дає можливість всі кошти залишити на своїй землі».

Ірина Кудрик – директор Чернігівського центру розвитку місцевого самоврядування

«Якби вони були об’єднаною громадою – тільки на своїй території заробили б 10 мільйонів. Але вони не були ОТГ, так як і ви – і ці гроші пішли «нагору» — в районний, обласний, державний бюджет. Об’єднуйтесь – і ці кошти залишаться тут. Але для самого Нового Білоуса цього багато. У них будуть частину забирати. Вони пропонують біднішим селам об’єднуватися й витрачати ці кошти на свою територію. Не хочете – нехай держава забирає далі».

Новий Білоус запропонував об’єднання в одну громаду, крім Нового Білоуса, ще Редьківці, Рудці, Мохнатину, Довжику, Кувечичам. В усіх цих селах проходять громадські слухання.

Дмитро Федоров – Новобілоуський сільський голова

«Наступний крок – це затвердження рішенням сільських рад. Далі будемо формувати робочу групу з рівної кількості представників від кожної громади».

Порівняно велика кількість населення – а в Старому Білоусі понад 2 тисячі дорослих громадян – передбачає й велику кількість депутатів ОТГ, отже більше голосів при прийнятті рішень.

На громадських слуханнях більшість учасників проголосували за об’єднання з Новим Білоусом. Далі це рішення затвердять або відхилять депутати на сесії сільради.

Вибори в новій громаді відбудуться цієї осені. Вперше межі ОТГ впритул наблизяться до околиць Чернігова.

Відео Сівер-центр



Автор: Чернігівщина: події і коментарі
Коментарів ще немає