Четвер, 28 березня 2024, 19:39
Повна версія сайту
;

Заходи з нагоди 379-ї річниці з дня народження гетьмана України Івана Мазепи відбулися у Чернігові

16:37 20.03.2018    Коментарі  
 

20 березня в обласному центрі на території Національного архітектурно-історичного заповідника «Чернігів стародавній» (на Валу) вшановано величну постать українського державотворення — Івана Мазепу.

Відбулося богослужіння біля пам'ятника українському гетьману, який у Чернігові постав у 2009 році і став першим в Україні.

Заупокійну літію відправив секретар Чернігівської єпархії Української православної церкви Київського патріархату, настоятель кафедрального собору святої Катерини Роман Кіник.

Віддати данину шани видатному українському політичному і державному діячу та покласти квіти до пам'ятника Івану Мазепі прийшли перший заступник голови обласної ради Валентин Мельничук, заступник керівника апарату облдержадміністрації Ірина Соломаха, представники органів влади, громадськості та науковці.

У своїх промовах присутні згадували, що Іван Мазепа був першим українським гетьманом, який незмінно тримав булаву протягом майже 22 років. Цей період характеризувався економічним розвитком України-Гетьманщини, стабілізацією соціальної ситуації, піднесенням церковно-релігійного життя та культури.

Особливої уваги заслуговує меценатська діяльність гетьмана на теренах Чернігівщини. Завдяки йому став можливим розквіт та підйом Чернігова та всієї Сіверщини на рубежі XVII-XVIII століть. За сприяння Мазепи було збудовано та відновлено десятки храмів та будівель соборів.

Внесок гетьмана в культурну спадщину — це лише частина його величних державницьких справ, значення яких важко переоцінити.

Сьогодні ж у виставковій залі Колегіуму відбулося відкриття виставки, приуроченої до річниці з дня народження Івана Мазепи (спільний проект Національного архітектурно-історичного заповідника «Чернігів стародавній», Національного історико-культурного заповідника «Гетьманська столиця» та Чернігівського обласного історичного музею імені В. Тарновського).

У Борисоглібському соборі пройшов духовно-патріотичний концерт «Боже, Україну збережи» за участю капели бандуристів імені Остапа Вересая. Артисти виконали твори українських композиторів та поетів Михайла Вербицького, Левка Ревуцького, Григорія Давидовського, Олександра Кошиця, Миколи Леонтовича, Івана Зажитька, Тараса Петриненка.


Автор: Відділ інформаційного забезпечення та зв'язків з громадськістю виконавчого апарату Чернігівської обласної ради
Коментарів ще немає