Четвер, 28 березня 2024, 20:12
Повна версія сайту
;

З 1 квітня розпочинається процес підписання Декларації про вибір лікаря первинної медичної допомоги

14:20 21.03.2018    Коментарі  
 

З 1 квітня стартує національна кампанія з підписання пацієнтами закладів охорони здоров’я Декларації про вибір лікаря первинної медичної допомоги. Ця Декларація повідомляє державу, що конкретний лікар буде отримувати кошти за ведення конкретного пацієнта. Лікарем з надання первинної допомоги може бути сімейний лікар, педіатр або терапевт. Пацієнт може обрати для себе будь-якого лікаря, незалежно від місця реєстрації чи проживання.

Як і де підписати такий документ, чи варто шикуватися в чергу і головне, чи не будемо платити більше, говорилося у проекті «На часі» ТРА «Новий Чернігів». На всі ці та інші питання відповідали заступник головного лікаря з поліклінічної роботи Чернігівської міської лікарні № 2 Інна Сорокіна та завідуюча відділенням загальної практики сімейної медицини Чернігівської міської лікарні № 2 Оксана Кальдяєва. Вони розповіли: перше, що необхідно зробити кожному пацієнту – це визначитися з кандидатурою лікаря. Процес підписання Декларації про вибір лікаря первинної допомоги триватиме до жовтня поточного року. Якщо цей процес буде злагоджено та правильно організований, то ніякі черги під кабінетами лікарів не будуть виникати. 2000 осіб – це мінімальна кількість пацієнтів, яку лікар повинен набрати, щоб отримувати кошти для оплати комунальних послуг, лабораторно-діагностичних досліджень, роботи медичної сестри та низки інших послуг.

На сьогоднішній день основна задача для закладів охорони здоров’я міста – реорганізувати заклади ПМД з бюджетних установ на комунальні некомерційні підприємства, тобто автономізуватися та підключитися до електронної системи охорони здоров’я. Це обов’язкова умова, оскільки тільки медичні заклади у статусі комунальних некомерційних підприємств зможуть укласти договори з Національною службою здоров’я України та отримувати пряме фінансування за надані послуги з Державного бюджету. Саме таке рішення щодо медичних закладів Чернігова буде затверджуватися депутатами на пленарному засіданні 29-ї сесії Чернігівської міської ради 7-го скликання, яке відбудеться на наступному тижні, 29 березня.

Комунальні некомерційні підприємства є неприбутковими, тобто метою їх діяльності є не отримання прибутку, а надання послуг з охорони здоров’я населенню. Як неприбуткові підприємства, заклади не будуть платниками податку на прибуток і зможуть самостійно розпоряджатися отриманими коштами. У тому числі, вільно встановлювати розмір заробітної плати для медичних та інших працівників.

Заклади, які не автономізуються та не укладуть договори з НСЗУ, будуть до кінця 2018 року фінансуватися за рахунок медичної субвенції. Відповідно заробітні плати лікарів будуть прив’язані до тарифної сітки.

Приватні практики первинної допомоги (лікарі-ФОП та приватні заклади) можуть укласти договір та розпочати роботу з НСЗУ в будь-який момент з моменту запуску роботи Національної служби здоров’я України.

Коли пацієнти укладатимуть декларації з обраними лікарями, вони реєструватимуться в електронній системі, яка у майбутньому дасть можливість пацієнтам швидко отримати свою медичну інформацію, а лікарям – правильно ставити діагноз з урахуванням цілісної картини здоров’я пацієнта. Система замінить паперові медичні карти і довідки, лікарі будуть виписувати електронні рецепти, які неможливо підробити. Крім того, НСЗУ зможе оплачувати закладу, де працює лікар, ведення кожного пацієнта.

Наступними етапами медичної реформи, починаючи з ІІІ кварталу 2018, будуть запуск Національної служби здоров’я України, укладання договорів автономних закладів ПМД з НСЗУ, початок фінансування закладів ПМД за новою моделлю. А до кінця поточного року впроваджуватиметься друге і третє «вікно можливостей» для закладів ПМД укласти контракт з НСЗУ та перейти з субвенції на прямі виплати за пацієнтів. Протягом 2019 та 2020 р. відбуватиметься реформа на вторинному (спеціалізована допомога) та третинному (високоспеціалізована допомога) рівнях.

Національна служба здоров’я України - центральний орган виконавчої влади, що реалізовуватиме державну політику у сфері державних фінансових гарантій медичного обслуговування населення. НСЗУ — це національний страховик (оператор), який укладатиме договори із надавачами медичної допомоги, за якими закуповуватиме у них послуги з медичного обслуговування населення. Крім того, НСЗУ не володітиме коштами, які виділяються з держбюджету на оплату послуг медичного обслуговування населення. Гроші зберігатимуться на казначейських рахунках. НСЗУ контролюватиме дотримання умов договору.

Серед змін, які відбудуться у роботі лікарів, буде дозволено, зокрема, вживати у медичній практиці міжнародні клінічні настанови, діагнози пацієнтів кодуватимуться по системі ICPC-2, яка використовується в 40 країнах світу. Крім того, це істотно зменшить паперову медичну звітність та вивільнить цінний лікарський час для роботи з пацієнтами та навчання.

Сюжет ТРА "Новимй Чернігів"


Автор: Прес-служба Чернігівської міської ради за матеріалами управління охорони здоров’я міськради
Коментарів ще немає