Четвер, 25 квітня 2024, 13:53
Повна версія сайту
;

Набрали чинності зміни до Кримінального процесуального кодексу України

10:22 22.03.2018    Коментарі  
 

З 16.03.2018 року набрали чинності зміни до Кримінального процесуального кодексу України, передбачені підпунктом 11-27, 45 пункту параграфу 1 Розділу 4 Закону України «Про внесення змін до Господарського процесуального кодексу України, Цивільного процесуального кодексу України, Кодексу адміністративного судочинства України та інших законодавчих актів» від 03.10.2017 № 2147-VIII.

Так, однією з новацій є внесення змін до ч. ч. 1,2 ст. 242, ч. 1 ст. 243, ч. ч. 1, 6, 7 ст. 244 КПК України, згідно яких передбачено проведення експертиз експертними установами, експертом або експертами лише за дорученням слідчого судді чи суду, наданим за клопотанням сторони кримінального провадження. При цьому слідчий суддя самостійно визначає експерта, якого необхідно залучити, або експертну установу, якій необхідно доручити проведення експертизи.

Відповідно до ч. 3 ст. 244 КПК України клопотання про призначення експертизи розглядаються слідчим суддею місцевого суду, в межах територіальної юрисдикції якого здійснюється досудове розслідування, не пізніше п’яти днів із дня його надходження до суду. Законом не передбачено винятків з цього положення, у тому числі щодо проведення експертиз для встановлення причин смерті, визначення ступеня тяжкості тілесних ушкоджень тощо.

Згідно Порядку взаємодії між органами та підрозділами Національної поліції, закладами охорони здоров’я та прокуратури України при встановленні факту смерті людини обов’язково направляють для проведення судово - медичної експертизи трупи (частини трупів) людей: з ознаками насильницької смерті або підозри на таку смерть, смерть яких настала раптово або при нез'ясованих обставинах, смерть яких настала поза місцем їхнього проживання, особу яких не встановлено.

У разі смерті людини за місцем свого проживання без ознак насильницької смерті на місце події виїжджає лікар, який проводить огляд трупа та за його результатами інформує підрозділ Національної поліції про можливість встановлення причин смерті без патологоанатомічного розтину.

Таким чином, судово – медична експертиза щодо встановлення причин смерті в рамках кримінального провадження проводиться лише на підставі ухвали слідчого судді, після чого, згідно ч.4 ст.238 КПК України, з письмового дозволу прокурора труп підлягає видачі.


Автор: За інформацією Прилуцької місцевої прокуратури
Коментарів ще немає