Субота, 20 квітня 2024, 07:59
Повна версія сайту
;

Громадські організації зможуть отримати кошти на надання соціальних послуг

11:05 29.03.2018    Коментарі  
 

Депутати Чернігівської обласної ради вчора, 27 березня, затвердили обласну Програму залучення організацій громадянського суспільства до надання соціальних послуг за рахунок бюджетних коштів у 2018 році.

Програма є експериментальною для нашої області — вперше соціальні послуги, що надаватимуть жителям області громадські організації, профінансують з обласного бюджету.

Проект обласної програми напрацьовувався протягом серпня — грудня 2017 року. Розробляла проект відповідна робоча група, до складу якої увійшли представники органів державної влади, місцевого самоврядування, а також десяти громадських організацій області. Крім того, до роботи долучилися представники трьох організації, не включених до робочої групи.

Департамент інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю облдержадміністрації узагальнив пропозиції до програми та узгодив зі структурними підрозділами ОДА. Також проект програми у грудні минулого року проходив процедуру електронних консультацій з громадськістю.

Одним з пріоритетних завдань програми є забезпечення виконання в області Стратегії державної політики сприяння розвитку громадянського суспільства в Україні, залучення ОГС до надання визначених соціальних послуг за рахунок бюджетних коштів.

Наразі переважну більшість надавачів соціальних послуг в області складають комунальні установи. Проте їх наявна мережа не дозволяє задовольняти фактичні соціальні потреби усіх громадян.

Тож цю прогалину перекривають ОГС, які вже тривалий час надають соціальні послуги населенню.

Прийняття програми коментує керівник Чернігівської благодійної організації «Всеукраїнська Мережа людей, які живуть з ВІЛ/СНІД», один з її розробників Анжела Мойсеєнко:

- Мета, заради якої ми ініціювали цю програму, дуже проста — якісні соціальні послуги для людей, які їх потребують, через ефективне залучення бюджетних коштів. Наша організація готова надавати консультації та залучати необхідну технічну допомогу для того, щоб механізм закупівлі соціальних послуг в нашій області запрацював.

Тож соціальні послуги необхідно наблизити до отримувачів, надавати на принципах адресності, індивідуального підходу, поваги до кожного клієнта та дотримання загальнолюдських прав.

Серед передбачених у програмі заходів — надання консультацій, послуг із соціальної реабілітації та супроводу, притулку, забезпечення соціальної інтеграції та реінтеграції, паліативного/хоспісного догляду соціально вразливих категорій громадян. До їх числа увійшли ВІЛ-позитивні особи, дорослі та діти з інвалідністю, бездомні особи, учасники АТО та члени їх сімей, неповнолітні, які мають проблеми з законом, немобільні люди та члени їх сімей. Також програмою передбачено заходи з популяризації залучення організацій громадянського суспільства до надання соціальних послуг за рахунок бюджетних коштів.

Орієнтовний обсяг фінансування програми — 401,67 тис. гривень. Розпорядниками коштів будуть структурні підрозділи Чернігівської облдержадміністрації відповідно до бюджетних призначень. Але слід зазначити, що кошти на реалізацію програми можуть бути виділені після внесення змін до обласного бюджету за підсумками І півріччя 2018 року.

Закупівля послуг на виконання ОГС заходів програми здійснюватиметься у відповідності до чинного законодавства та з використанням системи публічних закупівель PROZORRO. Розпорядник коштів буде самостійно визначати обсяг та умови надання соціальної послуги по кожній категорії громадян, показники якості надання послуги, зразки фінансових та бухгалтерських документів.

Результатом реалізації програми стане вирішення за участю ОГС низки проблем соціального захисту та охорони здоров’я соціально вразливих категорій громадян, не охоплених відповідними послугами з боку державних і комунальних підприємств та установ.


Автор: Департамент інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю облдержадміністрації
Коментарів ще немає