Субота, 27 квітня 2024, 02:31
Повна версія сайту
;

Монетизація пільг на проїзд у Чернігові. Чому АТОвці проти?

08:30 02.04.2018    Коментарі  
 

Готівка замість безкоштовного проїзду. 14 березня уряд ухвалив постанову, яка дає право місцевим бюджетам компенсувати пільговикам безкоштовний проїзд живими грошима. Постанова почне діяти за два місяці, у травні. Тоді за проїзд у громадському транспорті будуть платити усі, однак пенсіонери, ветерани війни та інші пільгові категорії громадян, будуть щомісяця отримувати додаткові виплати з міського бюджету. Приватні перевізники чекають змін, АТОвці – бастують, а  у міськраді пишуть звернення до прем’єр-міністра та прораховують можливі ризики. 

Чергова в сесія міськради чора починалася з протесту. АТОвці виступають проти постанови Кабміну, ухваленої  14-го березня. Вона дає можливість компенсувати безкоштовний проїзд пільговикам живими грошима. Тобто запровадити так звану монетизацію пільг. У документі військові вбачають порушення своїх прав.

Монетизація передбачає, що за проїзд у транспорті платитимуть усі. Щоб покрити ці витрати, пільговикам будуть щомісяця перераховувати додаткові кошти. Однак користуватися ними вони зможуть лише у  місті, де зареєстровані. У інших містах громадяни купуватимуть квитки на загальних засадах, а повернути гроші зможуть через соцслужби за місцем реєстрації.

Скільки оплачуваних поїздок на місяць та за якою ціною компенсуватимуть, вирішуватиме місцева влада. Згідно постанови, їх має бути не менше 30-ти. Як буде у Чернігові, керівництво міста поки не знає.

Міський голова каже, за попередніми підрахунками монетизація обійдеться місту як мінімум у півтора рази дорожче.

Крім того, скоріш за все, призведе до зростання видатків на утримання тролейбусного управління.

А от приватні перевізники навпаки радіють змінам. Сподіваються, вони покладуть кінець постійним нападам з приводу відмови возити пільговиків.

Постанова має вступити в дію у травні. Над правками до неї зараз працюють у Міністерстві соцполітики. Тим часом Чернігівська міська рада разом із радою ветеранів АТО відправили звернення до прем’єр-міністра з вимогами врегулювати питання компенсацій військовим та фінансувати їх з державного бюджету.

Відео Сівер-центр


Автор: Чернігівщина: події і коментарі
Коментарів ще немає