П'ятниця, 19 квітня 2024, 17:57
Повна версія сайту
;

Начальник поліції Чернігова розповів, як не стати жертвою «квартирників»

12:33 06.04.2018    Коментарі  
 

Помешкання чернігівців опиняються в небезпеці, коли ті відпочивають на природі, працюють на дачі або йдуть на роботу чи магазин. Як вберегти свої домівки розказав начальник Чернігівського міськвідділу поліції Володимир Реберг.

Найперше, на що звертають увагу злочинці — двері

Якщо ви встановлюєте броньовані двері, то стихійні грабіжники в оселю можуть не зайти. Однак, якщо квартира представляє для них підвищений інтерес, цього недостатньо. Відкриття будь-яких дверей для злочинців – питання часу та досвіду. Практика показала, що сталеві двері безшумно знімаються спеціальним пристосуванням, яке є в «робочому портфелі» домушників.

Чернігівці часто практикують подвійні двері — це також ускладнює роботу для квартирних злодіїв. Здебільшого останні заходить у квартири через двері. Їм вистачить навіть того часу, доки ви купуєте сіль у сусідньому кварталі, щоб винести з квартири бодай одну цінну річ.

Якщо ви помітили дивні позначки на своїх дверях, то проконсультуйтеся з поліцією. Це може бути як жарт сусідських дітей, так і мітка зацікавлених осіб. Якщо ж зламалися двері тамбуру, то це може бути справа рук злодіїв, які таким чином «виграють час».

Не ховайте ключі під килимок

Ключі не передавайте стороннім людям та не вішайте їх там, де може помітити випадковий гість. Не залишайте під килимком або в поштовій скриньці чи електронному щитку. Не чіпляйте на ключі інформацію з адресою, ім’ям та іншими особистими даними.

Замініть замки, якщо зникли ключі, квартира здавалася в оренду, у ній тривалий час працювали ремонтники або ж помешкання було нещодавно придбано. Окрім цього замків має бути декілька, бажано не найдешевших. При чому з різним механізмом відмикання.

За словами начальника Чернігівського міськвідділу поліції Володимира Реберга, ідеальний варіант — змінювати замки кожні три роки. За цей час, як показує практика, серцевина замка зношується і квартирному злодію легше відкрити ваші двері.

Сучасні вікна відкриваються канцелярським ножем

Якщо квартира на першому, останньому поверсі чи біля пожежної драбини — встановіть на вікна грати. Виходячи з дому, не залишайте вікна відкритими. Свіже повітря у квартирі може обійтися для господарів занадто дорого.

Головні вороги квартирного злодія — час і шум

Двері та замки — це добре, але найкраще вони працюють у поєднанні із сигналізацією. Сьогодні її встановлюють у своїх домівках не лише багатії, адже ринок пропонує й бюджетні варіанти також. Набирає популярності й тривожна кнопка, яку можна встановити в будь-якій частині квартири.

Сигналізація — це новий рівень безпеки. Вона може реагувати на відкриття або розбиття вікна, наприклад. Це доречно для тих, хто переймається естетичним виглядом свого вікна й категорично виступає проти грат.

Володимир Реберг підкреслює, що сигналізація відлякує злодіїв або зменшує їхнє перебування у квартирі до двох хвилин.

Найперші помічники в збереженні майна — сусіди

Вони можуть і помітити підозрілих осіб та повідомити поліцію, і на камери відеоспостереження в під’їзді здати гроші. Для цього з ними потрібно налагодити контакт, обмінятися телефонами. Сусідів зазвичай просять забирати пошту та заходити у квартиру, щоби поливати квіти.

Ці нехитрі маніпуляції справляють враження, що у квартирі хтось таки живе. До речі, чимало крадіжок відбувається в новобудовах, коли сусіди один одного не знають, а винос речей не викликає підозри. Утім, пам’ятайте, сусіди — не гарант безпеки!

Деякі господарі, залишаючи квартиру на недовгий час, вмикають радіо та світло в одній із кімнат. Таким чином, може здатися, що вдома хтось є. Але якщо будуть відкриті штори, то злодій зрозуміє, що всередині немає жодної живої душі. Або ж якщо в одній і тій самій кімнаті горітиме світло цілодобово. Не забувайте і про пожежну безпеку, бо поки вас не буде вдома, може статися коротке замикання та згоріти майно.

Цікаві факти

За статистикою Чернігівського міського відділу поліції, з початку року було розкрито близько 30% крадіжок. Пік активності злодіїв — свята та вихідні дні, коли господарі відсутні вдома тривалий час.

Злодії вправно користуються шаблонністю людського мислення, коли ті обирають місця для збереження цінних речей. Тож майже завжди швидко знаходять золоті прикраси та гроші. Ховаючи цінні речі, забудьте про шафу з білизною, банки для сипучих продуктів, книги, матраци. Пофантазуйте, знайдіть нестандартне місце.

Підіб’ємо підсумки. Жоден зі згаданих способів не може стати гарантією того, що злодії оминуть вашу домівку. Мета домушника — легка нажива. Якщо на його шляху стоятиме лише складний замок, то він його вскриє. Якщо ж йому заважатимуть робити чорну справу і якісні двері, і складні замки, і грати на вікнах, і сигналізація, то він уже точно вирішить не чіпати вашу квартиру.

Якщо ви стали очевидцем квартирного пограбування — хутко набирайте «102». У жодному разі не заходьте у квартиру/будинок та не чіпайте нічого руками, інакше всі необхідні докази будуть «змазані» вашими відбитками.


Автор: Сектор комунікації поліції Чернігівської області
Коментарів ще немає