Субота, 04 травня 2024, 02:58
Повна версія сайту
;

Доступно про «Доступні ліки»

14:11 10.04.2018    Коментарі  
 

Рік тому Міністерство охорони здоров’я України запустило урядову програму «Доступні ліки», яка покликана допомогти людям із хронічними захворюваннями зекономити кошти на лікарських засобах. Суть програми полягає у тому, що вартість деяких лікарських засобів або різниця між вартістю і тією зниженою ціною, яку сплачує покупець в аптечному закладі, відшкодовується державою аптечному закладу, в якому пацієнт придбає ці ліки за наявності відповідно оформленого рецепту.

Таким чином, для споживачів з’являється можливість отримати ліки безоплатно або із суттєвою знижкою, проте за однієї умови — необхідно звернутися до лікаря і отримати рецепт, а не займатися самолікуванням.

Перші кроки – перші проблеми

Початок роботи програми «Доступні ліки» супроводжували традиційні, для українського бюрократичного апарату проблеми з розподілом коштів між розпорядниками на місцях. Неоднаково відбувається й їх освоєння. Якщо Харківська та Кіровоградська області використали 90 відсотків виділених з бюджету сум на реалізацію програми «Доступні ліки», то у Львівській і Волинській областях було освоєно трохи більше 45 і 50 відсотків відповідно.

За даними аналітиків ГО "Український центр європейської політики" головна проблема полягає у відсутності єдиного платника, який би централізовано займався виділенням коштів та обліком. Замість цього, гроші передаються з центру регіональним бюджетам, які в свою чергу мають розподілити їх між районами, враховуючи поширеність захворювань, і передати на районний рівень. На цьому рівні місцева влада, в свою чергу, направляє кошти місцевим закладам охорони здоров’я, які переукладають угоди з аптеками. Така схеми підвищує ризики маніпуляцій і технічних затримок на місцях та унеможливлює повноцінний статистичний облік.

Варто зазначити, що програма не є абсолютно безпрецедентною: вона спирається на досвід пілотної програми з часткового (90% або менше) відшкодування пацієнтам витрат на ліки від гіпертонії, що діяла з 2012 до кінця 2014 роки. За час здійснення програми, протягом 2013-2014 рр., показники захворюваності на інсульт знизились на 18,1%, а до проекту було залучено 61,7% гіпертоніків — майже 5 млн осіб, чий середній вік становив 62 роки. Але і тоді регулярно виникали проблеми як зі своєчасною передачею коштів на місця, так і з їхнім подальшим освоєнням. До того ж, стан економіки в 2014 році не дозволив здійснити плановане розширення проекту на інсуліновий діабет, а в 2015 році на нього взагалі не знайшлося грошей у держбюджеті.

В новій програмі список ліків, що надаються безкоштовно або майже безкоштовно, розширився: вона розрахована не лише на пацієнтів із серцево-судинними захворюваннями, але й бронхіальною астмою та діабетом ІІ (не інсулінового) типу.

То ж як отримати необхідний препарат за зниженою ціною? Алгоритм дій доволі  простий: отримавши рецепт у лікаря, потрібно знайти аптеку, що бере участь у програмі (вона матиме відповідне маркування), та пред'явити рецепт. За даними МОЗу, кількість таких аптек перевищує 6 тис.; приєднатись до програми може будь-яка аптека, підписавши договір із місцевими органами влади. Держава компенсує вартість лише найдешевшого препарату, що містить потрібну речовину - його видадуть безкоштовно. Якщо його в аптеці немає або якщо з якихось причин пацієнт хотів би придбати дорожчий аналог, він може оплатити різницю між його вартістю та сумою, яку компенсує держава.

Чернігівщина серед лідерів

На відміну від інших регіонів, на Чернігівщині програму «Доступні ліки» було успішно запущено та реалізовано. Заступник генерального директора КП «Ліки України» Мартиненко Лариса прокоментувала перші успіхи та складнощі у впровадженні урядової програми на Чернігівщині.

У 2018 році перелік препаратів, що потрапили під дію програми «Доступні ліки» налічує 239 найменувань. Порівняно з минулим роком збільшилась і кількість препаратів, що відпускаються безкоштовно – 47 пунктів проти 34 у 2017 році. За словами чиновниці доплата за препарати варіюється від 9 копійок до 300 гривень,  проте існує певна проблема пов’язана з наявністю певних препаратів на ринку України і замінити їх альтернативними неможливо.

-          Існує спеціальний наказ МОЗ, додатком до якого є перелік препаратів та сума доплати. Проте не всі ліки можна купити у аптеках, оскільки фірми-постачальники не завезли їх на український ринок, саме тому люди вимушені купувати інші препарати, які не потрапляють під дію програми «Доступні ліки», - зазначає Лариса Мартиненко.

За 2017 рік по Чернігівській області за програмою «Доступні ліки» було реалізовано препаратів на суму понад 17 млн.грн. , по Чернігову – близько 4 млн.грн..

Варто зазначити, що Чернігівська і Полтавська області за результатом реалізації програми «Доступні ліки» стали найкращими, оскільки було освоєно найбільше коштів, за що і отримали усну похвалу від прем’єр – міністра Володимира Гройсмана.

За словами Лариси Мартиненко учасником програми може стати будь-який аптечний заклад, який бажає долучитись. Для цього потрібно лише написати листа на ім’я головного лікаря лікарні, на території обслуговування якої знаходиться аптечний заклад. 

Серед лідерів по реалізації програми «Доступні ліки» у Чернігівській області є Новгород – Сіверський район, де учасниками програми стали чотири аптечні заклади. За підсумками 2017 року тут було реалізовано медичних препаратів на суму 478, 700 грн.. На 2018 рік за розподілом коштів було виділено 738,500 тис. грн..., - Про це повідомляє Олена Борисюк, заступник головного лікаря Новгород – Сіверського районного центру первинного медико-санітарної допомоги. За словами спеціаліста жителі району обізнані щодо діяльності програми і активно її використовують.

-          У Новгород – Сіверському районі ця програма пішла одразу, і станом на початок квітня 2018 року ми реалізували препаратів на понад 20% від закладеної суми. Загалом по області ми є одними з перших районів, - коментує Олена Борисюк.

Як зазначає спеціаліст до популяризації програми активно залучились всі фельдшери, які допомагають жителям віддалених сіл отоварювати рецепти і самостійно доставляють ліки людям, які їх потребують. На думку Олени Борисюк перелік ліків, у майбутньому, потрібно розширити, проте навіть ті препарати які є це вже маленька, але перемога.

-          Було б непогано розширити перелік ліків за рахунок інших препаратів, по інших хворобах. Але поки що по серцево-судинним захворюванням це непоганий перелік. Наскільки мені відомо на перспективу планується додати препарати для лікування шлунково-кишкового тракту, препарати для вагітних та лікування депресії. - коментує Олена Борисюк.

З іншого боку спеціаліст зазначає, що існує проблема наявності ліків у аптеках, проте на думку Олени Борисюк це питання скоріше до постачальників препаратів на ринок України ніж до власників аптечних закладів.

Підтверджують слова спеціаліста і мешканці районного центру. Під час візиту до однієї з аптек питаємо у людей щодо програми «Доступні ліки». Так жителька Новгород – Сіверського Валентина Семеренко розповідає, що цього року був період у лютому – березні, коли у всіх чотирьох аптечних закладах були відсутні ліки групи сартанових, для лікування серцево – судинного захворювання.

-          Ми обійшли всі аптеки, проте у Новгороді – Сіверському, нажаль, не знайшлось потрібної мені позиції. Мій лікар повідомив, що необхідний препарат може бути у аптеках сусідньої Шостки (великий районний центр Сумської області, за 25 км від Н.Сіверського, прим.ред.) і що я зі своїм рецептом можу поїхати туди, і пошукати препарати там. Ми подивились в інтернеті місцезнаходження необхідної нам аптеки і дійсно, я змогла отримати там необхідні ліки, - зазначає жінка.

Всі спеціалісти і працівники аптек в один голос стверджують, що навіть якщо на даний момент у аптечних закладах відсутня необхідна вам позиція – все одно потрібно просити у лікаря рецепт саме на ті ліки, які є у списку. По – перше, рецепт діє протягом місяця, і у будь-який час ви можете ним скористатись, а, по-друге, можна спробувати пошукати необхідні ліки у сусідніх населених пунктах, де є аптеки, що працюють за програмою «Доступні ліки»


Автор: Денис Домоцький для Чернігівщина: події і коментарі
Коментарів ще немає