П'ятниця, 19 квітня 2024, 15:01
Повна версія сайту
;

З початку року поліція склала 10 протоколів за продаж алкоголю неповнолітнім

12:57 18.04.2018    Коментарі  
 

Сектор ювенальної превенції Чернігівського відділу поліції нагадує, що особи, які продають алкогольні напої неповнолітнім, або розпивають його разом із ними, будуть відповідати перед законом.

Контроль за торговельними точками, де потенційно можуть продати алкоголь неповнолітнім особам — це повсякденна робота ювенальної превенції. Лише з початку року поліція Чернігова склала десять протоколів за статтею 156 Кодексу України про адміністративні правопорушення (порушення правил торгівлі пивом, алкогольними, слабоалкогольними напоями й тютюновими виробами).

Дані дії тягнуть за собою накладення штрафу від тридцяти до ста неоподатковуваних мінімумів доходів громадян. За 2017 рік таких адмінпротоколів було 30. Окрім того ці матеріали направляються до фіскальної служби для подальшого анулювання ліцензії.

Щоб унеможливити вживання алкоголю школярами, поліцейські проводять рейди в усіх розважальних закладах та міських парках. Так, нещодавно під час рейду правоохоронці помітили натовп підлітків, які котили господарський візок з торговельно-розважального центру. Там крім харчів лежали й пляшки зі спиртним. Як пояснили діти, вони збиралися святкувати День народження своєї подруги, якій виповнилось 15 років. Правоохоронці повернули «алкогольну» покупку до супермаркету, викликали туди ж батьків підлітків і провели з ними профілактичні бесіди.

Неповнолітні також можуть хильнути оковитої зі знайомими, які вже мають законне право купувати алкоголь. Нещодавно поліція заскочила одну таку компанію, де старші товариші пили з молодшими. За це на них було складено адмінпротокол за статтею 180 КУпАП (доведення неповнолітнього до стану сп’яніння). Такі дії тягнуть за собою накладення штрафу від шести до восьми неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

Звісно, що школярі хочуть бути схожими на дорослих, а найперший приклад для наслідування — батьки, навіть якщо вони зловживають алкоголем. Наприклад, у січні таку матір було притягнуто до кримінальної відповідальності, адже її донька потрапила до реанімації через алкогольне сп’яніння. Дівчинка виховувалася в складній родині, де вживання алкоголю — норма (поліція склала шість протоколів на матір за невиконання обов’язків із виховання дитини, розпивання алкоголю в заборонених законом місцях та порушення тиші). До речі, з початку року до лікарень Чернігова потрапило троє дітей з алкогольним сп’янінням.

Сектор ювенальної превенції Чернігівського відділу поліції й надалі проводитиме профілактичні бесіди з продавцями в місцевих магазинах, аби унеможливити продаж пива, алкогольних, слабоалкогольних напоїв неповнолітнім особам. У разі порушень такі особи будуть притягнуті до відповідальності згідно з чинним законодавством. Водночас триватимуть регулярні зустрічі поліції та школярів, під час яких ювенальна превенція в ігровій формі розповідатиме про шкоду, яку може нанести алкоголь, особливо в підлітковому віці.


Автор: Сектор комунікації поліції Чернігівської області
Коментарів ще немає