П'ятниця, 29 березня 2024, 10:57
Повна версія сайту
;

В ОДА пройшла зустріч з представниками релігійних організацій

11:18 19.04.2018    Коментарі  
 

— Ксенофобські написи на стінах чи деінде повинні розглядатися не як дрібне хуліганство, а як розпалювання міжнаціональної чи міжконфесійної ворожнечі. Тож і відповідальність за це має бути якомога суворішою, — наголосила заступник голови облдержадміністрації Наталія Романова під час зустрічі з представниками релігійних організацій та національних товариств області.

Потреба у проведенні такої наради виникла через почастішання протягом останніх кількох місяців випадків вандалізму на території області.

Учасники зустрічі одностайно засудили подібні прояви та, заслухавши інформацію співробітника СБУ Дмитра Коврижка, дійшли висновку, що паплюження історичних пам’яток, образливі написи на адресу представників певних національностей чи релігій мають на меті свідоме розпалювання ворожнечі та агресії в українському суспільстві.

Але допускати розвитку спровокованих конфліктів на теренах області не можна. Уся чернігівська громада має згуртуватися й активно протидіяти ксенофобії та нетерпимості. Особливу увагу при цьому, на думку лідерів релігійних та національних об’єднань, варто приділити молодому поколінню. Потрібно не лише формувати толерантне ставлення до представників інших етносів та віросповідань, а й розширювати знання молоді про них. Обізнану людину, упевнену у своїй безпеці та доброзичливості оточення, набагато важче спровокувати на конфлікт чи викликати в неї агресію, переконані учасники діалогу.

Під час зустрічі було сформульовано й підписано звернення релігійних організацій та національних товариств області до віруючих усіх віросповідань - жителів Чернігівщини, працівників ЗМІ та правоохоронних органів.

Шановні віруючі усіх віросповідань, жителі Чернігівської області.

Ми, представники релігійних організацій області та національних товариств, у непростий для нашої держави час вважаємо за необхідне звернутися до всіх вас із наступним.

Ми засуджуємо акти вандалізму, що мали місце в області останнім часом і були направлені на розпалювання міжнаціональної та міжрелігійної ворожнечі. Адже сьогодні найголовнішою метою для нашої держави є збереження громадянського спокою і миру в країні.

Закликаємо всіх жителів області, незалежно від їх релігійних, національних або політичних переконань, бути толерантними і виваженими. Просимо не піддаватися будь-яким провокаціям і не вчиняти дій, які суперечать чинному законодавству України.

Усіх журналістів та працівників засобів масової інформації області просимо утримуватися від оприлюднення матеріалів, які б провокували або схвалювали ворожнечу на міжнаціональному чи релігійному ґрунті.

Звертаємося також до правоохоронних органів з проханням якнайшвидшого реагування та об’єктивного розслідування всіх випадків релігійного та міжнаціонального вандалізму в області.

Віримо, що тільки об’єднавши зусилля релігійних та громадських організацій, усіх віруючих та жителів області, правоохоронних органів, органів влади та місцевого самоврядування, ми зможемо зберегти стабільність та порядок на Чернігівщині. Тільки спільно ми зможемо віднайти шляхи для вирішення будь-яких нагальних проблем.

Упевнені, що разом ми подолаємо всі труднощі і негаразди і наша Україна буде землею миру, злагоди, високої духовності.


Автор: Департамент інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю облдержадміністрації
Коментарів ще немає