Вівторок, 23 квітня 2024, 20:46
Повна версія сайту
;

Про підготовку проектів ДФРР – на навчальному семінарі в Чернігові

16:20 25.04.2018    Коментарі  
 

Цього року об`єднані територіальні громади Чернігівської області отримують у вигляді державної інфраструктурної субвенції більшу суму коштів на свій розвиток, ніж область в цілому за квотою Державного фонду регіонального розвитку. Це яскраве та позитивне свідчення успіхів децентралізації на Чернігівщині, що дозволяє залучати до регіону додаткові ресурси – крім визначених. Але ними треба ще вміти скористатися – за допомогою проектів місцевого та регіонального розвитку.

Про підготовку проектів йшлося 24 квітня на семінарі «Актуальні питання підготовки проектів до ДФРР та використання коштів субвенції на розвиток інфраструктури ОТГ». Проводили його спільно Чернігівський центр розвитку місцевого самоврядування програми U-LEAD з Європою та Департамент економічного розвитку облдержадміністрації.

Подібні навчання одночасно пройшли по всіх обласних центрах України – такою була ініціатива Міністерства регіонального розвитку, яке прагне вплинути на терміни та якість підготовки проектів, отже – на спроможність ОТГ діяти ефективно за умов що змінюються. 

Відкрили семінар директор Чернігівського центру розвитку Ірина Кудрик та начальник управління інвестиційної та зовнішньоекономічної Департаменту економічного розвитку Юрій Сухомлін. Вони наголосили на важливості опанування новими управлінським важелями, тобто – проектами, адже так працюють розвинуті країни. Поза тим нині завдання доволі прагматичне – громади мають у дуже стислі терміни розробити та подати на погодження необхідні пакети документів, а для більшості йдеться про перший досвід.

Тож питань – чимало. Під час занять фахівці Департаменту, Державної казначейської служби, Центру розвитку спробували відповісти на них: якими мають бути плани (програми) соціально-економічного розвитку, як вносити до них зміни; як правильно сформулювати назву проекту розвитку та заповнити аплікаційну форму; що таке комплексний підхід і як він відбивається на змісті проекту (скажімо, чому недоцільно міняти лише вікна без інших елементів енергозбереження); навіщо передбачати співфінансування проектів за рахунок власних коштів, навіть у тих випадках, коли держава цього не вимагає; чи можна фінансувати розробку генеральних планів населених пунктів за рахунок коштів державної інфраструктурної субвенції; чи можна придбати техніку спеціальну безпосередньо на раду, а не на комунальне підприємство; чим відрізняється один від одного класи складності проектів будівництва і як це впливає на їх підготовку та реалізацію; чи проекти вуличного освітлення треба подавати кожен окремо – чи можна разом по всій громаді; чи можна міняти проекти тощо.

Розмова продовжилася під час Всеукраїнської відео-конференції, організованої спеціально для обговорення проблемних питань використання коштів ДФРР та субвенції на розвиток інфраструктури ОТГ, участь у якій взяли фахівців Мінрегіону та програми U-LEAD. На відміну від інших областей у Чернігові можливість почути їх та поставити запитання одночасно мали дві аудиторії – голови ОТГ, що перебували в облдержадміністрації, та співробітники виконавчих апаратів громад, які знаходилися на навчанні. Наступний крок – підготовка та захист проектів.


Автор: За інформацією Центру розвитку місцевого самоврядування
Коментарів ще немає