Субота, 27 квітня 2024, 07:53
Повна версія сайту
;

В Чернігові вшанували Михайла Коцюбинського

08:20 26.04.2018    Коментарі  
 

105 років тому перестало битися серце знаного майстра художнього слова, великого естета, закоханого у красу природи і життя Михайла Коцюбинського. 25 квітня на стародавніх Болдиних горах вкотре зібралися рідні письменника, представники творчої інтелігенції міста над Десною та органів влади, а також щирі шанувальники його таланту аби віддати данину шани і поваги неперевершеному таланту Сонцепоклонника. До участі в меморіальному заході також долучилася керуючий справами виконавчого апарату обласної ради Олена Зубок.

Присутні поклали квіти біля пам’ятника Михайлу Коцюбинському та його дружині Вірі Устимівні.

Заупокійну літію відправив настоятель Храму святих мучеників Михайла і Федора Української Православної Церкви Київського Патріархату отець Олег.

Директор Чернігівського літературно-меморіального музею-заповідника Михайла Коцюбинського Ігор Коцюбинський наголосив на величезному внеску класика  в розвиток вітчизняної культури, який своїм оригінальним творчим доробком підніс українську мову та літературу на значно вищий щабель. За останні 15 років життя, які він провів у Чернігові, письменник створив свої найкращі твори, успішно очолював місцеве товариство «Просвіта» та активно займався громадською діяльністю. Правнук видатного письменника із прикрістю відзначив, що вперше за останні 62 роки меморіальний захід з нагоди річниці смерті Михайла Коцюбинського відбувається біля пам’ятника митцю без його погруддя, яке декілька місяців тому було підступно вкрадено. І хоча згодом зусиллями поліції втрачений елемент було знайдено, проте через слідчі дії остаточно відновити первісний вигляд пам’ятки до 25 квітня не вдалося.

Про унікальність таланту та непересічну роль Михайла Коцюбинського в українській історії та культурі говорили сучасні майстри художнього слова Придесення: голова Чернігівської обласної організації Національної Спілки письменників України Ганна Арсенич-Баран, а також відомий в області і за її межами журналіст та письменник Ростислав Мусієнко.

Фрагмент радіоп’єси Іллі Хоменка «Тіні», присвячену світочу української літератури, прочитав актор обласного молодіжного театру, лауреат обласної премії імені М. Коцюбинського, заслужений артист України Володимир Банюк.

Завершився пам’ятний мітинг символічною молитвою за Україну у виконанні вокальної групи Чернігівського академічного народного хору обласного філармонійного центру фестивалів та концертних програм під керівництвом заслуженого діяча мистецтв України Володимира Коцура.


Автор: Відділ інформаційного забезпечення та зв'язків з громадськістю виконавчого апарату Чернігівської обласної ради
Коментарів ще немає