Четвер, 18 квітня 2024, 23:19
Повна версія сайту
;

Чи реконструювати чернігівський Вал вирішували на містобудівній раді

11:53 30.04.2018    Коментарі  
 

Найдавніша частина Чернігова – Вал. Вона відома серед туристів завдяки Спасо-Преображенському собору і гарматам, а чернігівці її люблять за затишність у будь-яку пору року і особливий історичний колорит. Нині ж у міській раді думають, як вплинути на подальшу долю цієї місцини. Питання це час від часу виринало на поверхню у різні роки, але й так залишалося риторичним. 

24 квітня містобудівна рада зібралась знову або обговорити можливі варіанти розвитку подій.

Владислав Атрошенко, Чернігівський міський голова: «Если мы Вал будем охранять также рьяно, как до сих пор охраняли, то с этим Валом будет точно тоже самое, что с Яловщиной и Любечем. Мы его доохраняем до цугундера».

Варіантів декілька. Перший – це проект колективу авторів. Одним з яких є Борис Дєдов. Свою версію він називає концепцією і каже, що цю задачу в одну дію не вирішити. Їх ідея передбачає, наприклад, міст при в’їзді у Чернігів чи відновлення колись Катерининської, а нині Музейної, вулиці та чоловічої гімназії з перспективою створити там різні музеї.

Прозвучала і ще одна пропозиція від міського голови. Подивитися на майбутнє Валу під іншим кутом зору.

«Пригласить сюда мирового уровня консалтинговую компанию. Эти компании нужны для того, чтобы под их проекты, под их имя пришли иностранные инвесторы, которые доверяют только компаниям такого уровня», - каже керманич міста.

А вже імена і репутація цих інвесторів і масштаби їх можливих робіт можуть привабити туристів.

Але ці два варіанти розвитку подій передбачають втручання в історичний рельєф, і це вже зовсім інше питання, яке потрібно вирішувати на сам перед, зауважив Владислав Атрошенко.

Якщо з дозволом на роботи у нижній частині Валу проблем не виникало, каже гендиректор заповідника «Чернігів стародавній», то тут все набагато складніше.

Юрій Соболь, генеральний директор заповідника «Чернігів стародавній»: «Дозволи на роботи у нижній частині Валу дали без ніяких проблем, тому що там немає якоїсь історично-цінної території, споруд та іншого. Там в принципі все відповідає європейським стандартам та буде чисто і красиво. Центральну частину заповідника, і не ремонт, а реконструкцію, будуть розглядати під три біноклі».

Істориків хвилює і ще один момент – це можливість Валу і тих об’єктів, які там знаходяться, потрапити у перелік спадщини ЮНЕСКО, що передбачає взагалі залишити Вал недоторканим. Але це процес не швидкий. І гарантії взагалі колись там опинитися ніхто Чернігову не дасть.

Тож містобудівна рада взяла місяць на роздуми, аби обдумати своє бачення майбутнього Валу.

Відео телеканалу "Дитинець"



Автор: Чернігівщина: події і коментарі
Коментарів ще немає