Субота, 20 квітня 2024, 02:36
Повна версія сайту
;

Як КП “Зеленбуд” уникає відкритих торгів при закупівлі бензину на мільйони

10:35 02.05.2018    Коментарі 1  
 

Протягом 2017- 2018 років комунальне підприємство КП «Зеленбуд» Чернігівської міської ради майже щомісяця закуповувало бензин, при цьому уникаючи застосування процедури відкритих торгів відповідно до законодавства шляхом ділення предмета закупівлі на частини.

Так, у 2017 році кількість укладених договорів на закупівлю бензину - 14, загальна очікувана вартість цих закупівель становила 2 789 655, 00 грн., при цьому суми кожної з  них були граничні для допорогів (тобто, не перевищували 200 тисяч гривень).

Yes

З У 2018 році  КП «Зеленбуд» продовжує дану практику. З неповні чотири місяці цього року підприємство вже провело 5 допорогових закупівель бензину   на суми до 200 000 грн. і уклало договори на загальну суму 983 889,00 грн.

Yes

Варто зазначити, що 18 з 19 договорів було укладено з одним і тим же постачальником - ПП ТТ “Нафта».

Як відомо, з 1 серпня 2016 року було введено в дію Закон «Про публічні закупівлі». Метою цього Закону було забезпечення ефективного та прозорого здійснення закупівель, створення конкурентного середовища у сфері публічних закупівель, запобігання проявам корупції у цій сфері, розвиток добросовісної конкуренції.

Цим же законом встановлюються вартісні межі застосування Закону, а саме до замовників, за умови, що вартість предмета закупівлі товару або послуги дорівнює або перевищує 200 тисяч гривень, а робіт - 1,5 мільйона гривень.

Відповідно до частини 7 ст. 2 Закону України «Про публічні закупівлі», забороняється придбання товарів, робіт і послуг без проведення процедур, визначених цим Законом. Замовник також не має права ділити предмет закупівлі на частини з метою уникнення проведення процедури відкритих торгів.

Як показує практика, одним із способів ухилення замовником від проведення процедури відкритих торгів є так зване ділення предмета закупівлі на частини.

Цаікавий факт про допорогові закупівлі було оприлюднено у звіті міжнародної організації Transparensy International у 2017 році. Тоді моніторинг публічних закупівель показав, що ще в кінці 2016 року суттєво зросла кількість допорогових закупівель, які по-суті були “розбитими” великими закупівлями і лише рівномірно розподілені на сумі по 199 тис. грн.

Додамо, що Національним антикорупційним бюро України проводиться досудове розслідування у кримінальному провадженні, відповідно до матеріалів якого службові особи Державного спеціалізованого підприємства Чорнобильський спецкомбінат за попередньою змовою із службовими особами Приватного підприємства ТТ - Нафта організували протиправну схему розтрати коштів державного підприємства в особливо великих розмірах під час здійснення закупівлі паливно-мастильних матеріалів.

Матеріал підготовлений в рамках Антикорупційної ініціативи ЄС в Україні (EU Anti-Corruption Initiative) - найбільшої програми підтримки України з боку ЄС в сфері боротьби з корупцією. Програма фінансується ЄС та спів-фінансується і впроваджується Данською агенцією з міжнародного розвитку (DANIDA).


Автор: Чернігівська обласна ГО ЦПСА
Гість Ігор 2018-05-02 15:50:47

А чому то заправки закрили??? Постачальник при чому в махінаціях де керівником підприємства закупівельника - є людина, яку призначив мер міста??? Може ціни татнафти комусь проти ока впали (наприклад тим, хто кришує інші заправки в місті???)