Середа, 24 квітня 2024, 06:56
Повна версія сайту
;

На Чернігівщині на кір захворіло 73 людини

16:53 02.05.2018    Коментарі  
 

За інформацією Управління охорони здоров’я облдержадміністрації, епідемії кору в області немає. Проте кількість зафіксованих випадків захворювання порівняно з минулим роком зросла суттєво: у 2017 році зареєстровано один випадок захворювання на кір, а протягом чотирьох місяців поточного року — вже 73.

Захворіли мешканці Бахмацького, Бобровицького, Борзнянського, Козелецького, Корюківського, Менського, Ніжинського, Носівського, Ріпкинського, Талалаївського та Чернігівського районів, а також міст Ніжина та Чернігова — 32 дитини та 41 дорослий.

Попри те, що динаміка захворюваності насторожує, на Чернігівщині ситуація краща, ніж у багатьох інших областях України, де рахунок йде на сотні, а то й тисячі хворих.

Такий відносний позитив в обласному Управлінні охорони здоров’я пояснюють досить високим рівнем щепленості населення. З однорічних дітей, які минулого року підпадали під план щеплень, отримали вакцину 97,8%, з шестирічних — 95,1%. Цьогорічний план щеплень цих категорій дітей протягом першого кварталу виконано майже на третину.

Лікарі наголошують: кір може мати серйозні наслідки, особливо у дітей віком до 5 років. Зокрема, може спричинити ускладнення — запалення середнього вуха (отит), запалення дихальних шляхів (бронхіт), пневмонію, діарею, енцефаліт, і навіть призвести до смерті.

Спеціального лікування від кору нема. Тож найкращий захист від нього — вакцинація. В Україні застосовується комплексна вакцина від кору, паротиту і краснухи (КПК). Вона безпечна, ефективна, і забезпечує тривалий захист. Для найкращого захисту дитина повинна отримати дві дози КПК вакцини — у віці один та шість років.

Якщо з якихось причин дитина не була вакцинована відповідно до календаря профілактичних щеплень, потрібно не легковажити її здоров’ям та життям, а звернутися до лікаря.

На сьогодні в області є достатньо вакцини проти кору. Дітям щеплення проводиться безкоштовно. Дорослі, яким також слід проходити ревакцинацію, за препарат мають платити.


Автор: Департамент інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю облдержадміністрації
Коментарів ще немає