Четвер, 28 березня 2024, 17:02
Повна версія сайту
;

Хто вони – новообрані голови об’єднаних громад Чернігівщини. Частина четверта

12:23 08.05.2018    Коментарі  
 

37 об’єднаних територіальних громад працюють в області.

Хто не побоявся підключитися до нової справи і очолив громади? За що їх лають? Чи все виходить? «Вісник» розповість про кожного голову громади. Почали у минулих номерах.

«У пріоритетах — дороги, вода, освітлення і діти»

52-річна Оксана Андріанова, голова Ічнянської ОТГ. Ічнянська міська (об’єднана) територіальна громада це: Ічня та села Андріївка, Селихів, Томашівка, Бакаївка, Комарівка, Більмачівка, Буди, Грабів, Лучківка, Пелюхівка, Червоне, Бурімка, Безбородьків, Шиловичі, Гмирянка, Городня, Гужівка, Дорогинка, Заудайка, Коршаки, Івангород, Іржавець, Крупичполе, Новий Поділ, Сваричівка, Монастирище, Веприк, Ольшана, Нова Ольшана, Тарасівка, Припутні, Бар-бурське, Вишнівка, Куликівка, Сезьки, Гейці, Дзюбівка, Тишківка, Коломійцеве, Ступаківка, Зінченкове, Хаєнки, Воронівка, Киколи, Щурівка, Іценків, Однольків.

— До цього працювала начальником виконавчої служби району, начальником управління юстиції, заступником міського голови, міським головою, — розповідає Оксана Андріанова. — Які переваги від об’єднання, на сьогодні сказати важко. Минуло лише три місяці з нового року, проекти ніякі не втілювали. Провели хіба документальну роботу. Тепер у нас не тільки Ічня, ще й села. Кому віддавати перевагу у виконанні кошторисної документації, будуть вирішувати члени виконкому, в який входять усі старости наших 20 сіл.

Найважливіше — дороги, вода, освітлення і діти. Школу треба ремонтувати.

Зараз значну допомогу надають два обласні депутати: Віктор Кияновський та Юрій Болоховець. Вони також використовують і свої депутатські кошти на розвиток громади.

«Шкодувати немає часу, треба працювати»

50-річний Віктор Журавель, голова Коропської ОТГ. Коропська селищна територіальна громада об’єднана: Короп та села Атюша, Билка, Борисове, Будище, Бужанка, Вишеньки, Вільне, Галичівка, Городище, Горохове, Груди, Гута, Дрібці, Єгорівка, Карацюбине, Карильське, Краснопілля, Кучі, Лебедин, Лубенець, Лукнів, Мохове, Накот, Некрите, Нехаївка, Новоселиця, Нориця, Оболоння, Поліське, Поляна, Придеснянське, Пуста Гребля, Ранок, Риботин, Рижки, Рождественське, Рубанників, Синявка, Тарасівка, Черешеньки, Чорнявка, Шабалинів, Зайцеве, Лиса Гора.

— Раніше працював начальником районного відділення страхової компанії «Оранта», керував пересувною шляхо-механізованою колоною, — говорить Віктор Журавель. — Важко працюється з цим об’єднанням, але шкодувати немає часу.

Громада велика: 16 тисяч населяння, 835 квадратних кілометрів, 45 населених пунктів.

З плюсів — по-перше, ще в минулому році ми отримали субвенцію на розвиток інфраструктури: 11 мільйонів 370 тисяч гривень. За ці кошти змогли побудувати нові асфальтовані дороги в п’яти населених пунктах — Карильске, Билка, Атюша, Рождественське та Риботин. За кошти субвенції купили шкільний автобус, передали на Оболонську школу. Цей автобус возить дітей з чотирьох сіл. Відремонтували приміщення в центрі Коропа, під центр надання адміністративних послуг. Замінили техніку в комунальному підприємстві: два трактори «МТЗ», екскаватор на базі «МТЗ», причіп, деревоподрібнювач. Це дає можливість нашим комунальникам трошки краще виконувати свої обов’язки.

Добре співпрацюємо з нашим народним депутатом Анатолієм Євлаховим, з депутатами від Радикальної партії.

«Команда потужна. До 2020 року будемо працювати»

До Корюківської об’єднаної територіальної громади входить місто Корюківка та 38 сіл та селищ: Лебіддя, Трудовик, Бреч, Гуринівка, Лубенець, Нова Гуринівка, Озереди, Ховдіївка, Буда, Маховики, Петрова Слобода, Соснівка, Шишка, Забарівка, Воловики, Кирилївка, Нова Буда, Наумівка, Андроники, Високе, Переділ, Спичувате, Турівка, Рейментарівка, Богдалівка, Гутище, Заляддя, Олійники, Довга Гребля, Сядрине, Самотуги, Тельне, Тютюнниця, Костючки, Кугуки, Самсонівка, Сахутівка, Хотіївка. Голова — 31-річний Ратан Ахмедов. До райцентру переїхав з Києва.

— Останнім часом ви багато подорожуєте, буваєте на різноманітних семінарах. Можливо, плануєте переїхати у більше місто, з більшими можливостями?

— Подорожую для досвіду, — відповідає Ратан Ратанович. — Найчастіше буваю в Чернігові. На даному етапі для розвитку громади і черпання досвіду цього вистачає. Придивляюся, кого ще можна приєднати до Корюківки, — жартує. — Переїжджати нікуди не збираюся. До 2020 року у мене підписана каденція (строк повноважень вибраної посадової особи). Команда міцна, потужна. Будемо працювати. А далі час покаже.

«Потрібно заробляти, а не проїдати»

До Куликівської територіальної об’єднаної громади входять: селище Куликівка, села Пенязівка, Авдіївка, Бакланова Муравійка, Вершинова Муравійка, Кошарище, Вересом, Веселе, Виблі, Горбове, Глузди, Уборки, Грабівка, Дрімайлівка, Будище, Дроздівка, Жуківка, Орлівка, Кладьківка, Ковчин, Українське, Салтикова Дівиця, Хибалівка. Загальна кількість населення — 16 тисяч. Очолює громаду колишня голова Куликівської районної ради 46-річна Наталія Халімон:

— Пішла, щоб перевірити власні сили. Також це унікальна можливість втілити свої ідеї і принести користь. Шанс мені дала громада, і його треба використати.

Плануємо відкрити міні-пекарню. Куликівські ковбаси є, куликівське масло і молоко є, а хлібних виробів немає. Міні-асфальтний завод потрібен, бо у селах дороги — просто катастрофа. Ще будучи головою райради, відправила до Державного фонду регіонального розвитку проект на вісім мільйонів гривень на придбання комунальної техніки. Десять відсотків фінансуватиме громада, 90 відсотків — з фонду. Нам потрібні: трактор, автобус, сміттєвоз, косарка, машина для подрібнювання деревини. Адже у Куликівській районній лікарні котел працює на відходах соняшнику, кукурудзи, подрібненій щепі. Зараз проект на розгляді. Потрібно створювати майданчики для роздільного збору сміття. Заробляти гроші, а не проїдати. Коли навчимося заробляти, все у нас буде добре.

Подали проект на конкурс програми ULEAD з Європою для створення центру надання адміністративних послуг. Фінансування 50 на 50. Ми забезпечуємо ремонт приміщення, вони — програмне забезпечення, матеріально-технічну базу. Це має бути центр європейського зразка, в якому люди отримуватимуть до 200 різних видів адмінпослуг. Одна з них — оформлення речових прав. Деякі будуть безкоштовні, деякі — платні. А це наповнення бюджету.

Будинок побуту, хоча б один на громаду, хочеться відкрити. Вже надивилися приміщення. Через фінансові складнощі зможемо його лише влітку придбати. В ньому будуть перукарня, ремонт побутової техніки і т. д. Та тут ще й кадрова проблема. Не так просто знайти хороших спеціалістів.

Комунальне підприємство «Куликівське виробниче управління житлово-комунального господарства» працює зі збитками до півмільйона гривень. Ми хочемо, щоб підприємство заробляло. Для цього на сесії селищної ради внесли зміни до статуту, щоб воно займалося і ремонтними роботами. В чотирьох селах поставили металопластикові зупинки власного виробництва. Собівартість однієї — 6-7 тисяч гривень. В Інтернеті аналогічні по 21 тисячі.

Розробляємо проектно-кошторисну документацію за чотирма напрямами: вуличне освітлення, якісна вода, благоустрій і ремонт доріг.

Кожне село на зборах обрало, що для них найважливіше. Наприклад, Вершинова і Бакланова Муравійки, Горбове та Орлівка потребують свердловин. Якісна вода для них пріоритет.

Без генплану про розвиток територій годі й говорити. Тому вже замовили вартісну (2,5 мільйона гривень) топозйомку території. Програма освітлення обійдеться п’ять мільйонів.


Автор: Аліна Сіренко, Юлія Семенець, Валентина Остерська, тижневик «Вісник Ч» №18 (1669), 3 травня 2018 року, gorod.cn.ua
Коментарів ще немає