Четвер, 25 квітня 2024, 22:57
Повна версія сайту
;

В області – 69 випадків кору

14:25 09.05.2018    Коментарі  
 

Зокрема, у Бахмацькому районі три випадки, Бобровицькому — два, Борзнянському — вісім, Козелецькому — один, Корюківському — один, Менському — шість, Ніжинському — 15, Носівському —11, Чернігівському — один, у Ніжині — 7, Чернігові — 8. 24 діагнози кору підтверджені лабораторно, повідомляє на офіційному сайті державна установа «Чернігівський обласний лабораторний центр МОЗ України».

Більша частина хворих — дорослі, менша — діти. Дорослі, в основному, від 30 до 41 року. Найстарша хвора — 54-річна жінка з Гончарівського Чернігівського району. Діагноз лабораторно підтверджений. Захворіло 2 дитини до 1 року: 2 місяці (Борзнянський р-н) та 8 місяців (Носівка), легкий перебіг.

У лютому зареєстровано 2 випадки захворювання на кір. Футболістка чернігівської жіночої команди «Легенда» Марія Михайлюк привезла хворобу з Коломиї Івано-Франківської області та чоловік-ром, який приїхав у Березку Менського району, з Одещини. У Березні захворіли діти ромської національності. Вони переважно не щеплені, не контрольовані педіатрами. У березні на Чернігівщині було вже 10 випадків кору. З початку квітня — 51 випадок.

70% тих, хто захворіли, не мають щеплень, у тому числі 20 дорослих та 24 дітей — через відмову батьків. Щеплені хворіють, але хвороба у легкій формі.

Які вакцини і від чого у нас є?

Розповідають лікар-епідеміолог Чернігівської обласної дитячої лікарні 44-річна Оксана Клименко і помічник епідеміолога 64-річна Ганна Коваленко:

— АКДП. Для профілактики дифтерії, правця, кашлюку. На 25.04 по області 24522 дози. Виробник — Індія.

ОПВ. Вакцина для профілактики поліомієліту оральна (крапають в рот крапельки). її по області 10221 доза і ще 24000 в державному підприємстві «Укрвакцина» у замороженому вигляді. Виробник — Франція.

ІПВ, інакше «Імовакс поліо». Вакцина проти поліомієліту ін’єкційна.

Теж французька. Маленьким діткам, до року, проти поліомієліту колеться, а не дається крапельками.

КПК. Профілактика кору, паротиту, краснухи. Станом на 25 число її у нас 10086 доз. Достатньо. «Пріорикс», виробник — Бельгія.

АДП. Вакцина проти дифтерії і правця. Її достатньо. Виробник — Болгарія.

АДП-М. Проти дифтерії і правця для дорослих і дітей після 7 років. Нещодавно 50 тисяч доз із Вінниці отримали (був перерозподіл від міністерства).

Знай!

— Чим відрізняється АДП і АДП-М?

— АДП-М відрізняється від АДП зменшеним вмістом антигену. Чужорідної в організмі речовини, яка викликає імунний ефект. Менш агресивно діє на організм. У16,26 і кожні 10 років використовується АДП-М вакцина.

Мало Хіб та ІПВ

Хіб-вакцини не вистачає. Від хвороби Гемофілюс інфлуенца типу В (важка форма пневмонії, яка викликає набряк горла і може призвезти до сметрі). ІПВ вакцини в уколах від поліомієліту теж мало. Щеплення роблять — і Хіб, і ІПВ. Але нема запасу.

БЦЖ — від Росії відмовилися

Кілька років тому Україну, і Чернігівщину зокрема, лихоманило від перебоїв із вакциною БЦЖ. Нині ситуація нормалізувалася.

БЦЖ — виробники Болгарія і Україна (Львів). Була Росія. Щеплення БЦЖ (проти туберкульозу) і проти гепатиту робиться у пологовому. Проти гепатиту В діткам колють вакцину «Еувакс», виробник — Корея.

Які найкращі?

Оксана Клименко: «Залежить від стану організму»

— Хвалять європейські вакцини, — звертаюся до медиків. — Вважають, що індійські та азійські — не дуже якісні.

— Вакцини отримуємо в централізованому порядку, — говорить обласний педіатр, заступник головного лікаря Чернігівської обласної дитячої лікарні 59-річна Людмила Кривець. — Перш ніж закупити, проводиться тендер. Розглядаються всі можливості. Міністерство приймає рішення.

— На вакцину — будь-яку — кожен організм реагує, індивідуально, — пояснює Оксана Клименко. — Казати, що на індійську вакцину є алергічна реакція, це хибна думка. Казати, що на багатокомпонентні вакцини: пентаксим, тектраксим, гексаксим (від різних інфекцій, платні, — Авт.), нема реакції, — теж хибна думка. На всі вакцини може бути реакція. Організм індивідуально пристосовується. Чужорідний антиген, чужорідний білок вторгається в організм. Як він буде реагувати? По-різному.

— АКДП — індійська вакцина від коклюшу, дифтерії, правця. її боялися, не хотіли, — додає Ганна Коваленко. — Співробітниця купила «Інфарікс», бельгійську. Температура 39 була два дні. Все залежить від стану організму. Від того, наскільки ослаблений, схильний до алергії.

— Які можуть бути негативні наслідки вакцинування? У Тернополі нещодавно після щеплення від дифтерії померла піврічна дитина.

— Випадок у Тернополі може бути і не пов’язаний з вакциною, це потрібно довести, — говорить Оксана Клименко. — Зазвичай наші лікарі спостерігали реакцію легкого типу на вакцину АКДП індійського виробництва. Реагували переважно дітки річного піку. Біль у місці ін’єкції, припухлість. Ніжка боліла. Якщо дитина маленька, колють, за інструкцією, у стегнову частину ніжки. Температура піднімається. Протягом двох трьох днів це минало.

— Ніхто не помирав?

— Ні-ні. Не було такого. А на вакцину КПК взагалі нема реакції.

Які щеплення треба робити?

— Міністерство рекомендує вакцини від вітряної віспи, пневмококової інфекції, менінгококової інфекції, ротавірусної, грипу. Грип — сезонна вакцинація, вакцинуються перед підвищенням рівня захворюваності.

Це так звані приватні вакцини, — пояснює епідеміолог Оксана Клименко. — Потрібно купувати приватно, в аптеці. За державний бюджет їх не постачають. Вони розраховані на некеровані інфекції*. Календар щеплень розрахований на керовані інфекції та екстрену профілактику.

* Некеровані інфекції не входять у календар обов’язкових щеплень. Керовані — ті, якими людина навчилася керувати, у першу чергу, організованими щепленнями.

Людмила Кривець: «Від кору вистачає»

800 тисяч доз вакцини проти кору КПК бельгійського виробництва прибули в Україну. Про це у 20 числах квітня повідомила прес-служба Міністерства охорони здоров’я України. Це вже друга партія вакцини, закуплена за кошти державного бюджету.

Чи надійшли препарати на Чернігівщину?

— Ми не одержували, — говорить обласний педіатр Людмила Кривець. — Закладом-отримувачем вакцини для області є обласна дитяча лікарня. Отримуємо з підприємства «Укрвакцина». Розподіляємо по районах та містах області.

Вакцину централізовано привозить машина, в якій витримані всі вимоги щодо холодового ланцюга (певна температура). І закуплену за кошти держбюджету, і гуманітарну допомогу.

— Вакциною від кору забезпечені у достатній кількості. Щеплення виконується за календарем, — додає лікар-епідеміолог Оксана Клименко. — По Чернігівській області за 3 місяці 2018 року зробили щеплень КПК у віці 1 рік 29,8 відсотка до річного плану. КПК у віці 6 років — 30,3 відсотка до річного плану. Це дуже добрий показник.

За 12 місяців 2017 року КПК у віці 1 рік — 97,8 відсотка. Майже 100. КПК у віці 6 років — 95,1 відсотка. Щепленість, порівняно з іншими областями, висока.



Автор: Тамара Кравченко, тижневик «Вісник Ч» №18 (1669), 3 травня 2018 року, gorod.cn.ua
Коментарів ще немає