Вівторок, 23 квітня 2024, 10:01
Повна версія сайту
;

Хто вони – новообрані голови об’єднаних громад Чернігівщини. Частина шоста

16:31 22.05.2018    Коментарі  
 

37 об’єднаних територіальних громад працюють в області.

Хто не побоявся підключитися до нової справи і очолив громади? За що їх лають? Чи все виходить? «Вісник» розповість про кожного голову громади. Почали у минулих номерах.

«Гудзик до пальта пришивають, а не навпаки»

68-річний Петро Баклан — голова Макіївської об’єднаної територіальної громади (Носівський район, до складу входять Макіївка, Пустотине, Ганнівка, Вербове, Кленове, Степове).

Макіївська — одна з перших ОТГ у Чернігівській області. Об’єднались у 2015 році. До того ж — найменша. Чисельність населення, за останніми даними, —1841 людина.

— Я завжди йшов у ногу з часом, — розповідає Петро Андрійович. — Як вийшов закон про децентралізацію, детально його вивчив. Від початку планували зробити центр у Рівчак-Степанівці, але я відстояв Макіївку. Бо гудзик до пальто пришивають, а не навпаки. Населення в нас утричі більше. Та й свого часу Рівчак був Макіївської волості. Це мій проект.

Прочитав методику. Напряму працював з облрадою і офісом децентралізації. Як пішов на вибори, то в районі дивувались: і як він туди попав?

Макіївська громада дотаційною ніколи не була. Бо багато землі. Та й споконвіку. Макіївка — центр громади, свого часу з населенням понад сім тисяч. Коли ще я був школярем, то у двох наших школах вчилося півтори тисячі дітей.

У районі планувалося три громади: Носівка, Мрин і Макіївка. Але наше об’єднання дало надію Рівчак-Степанівці, Калинівці, Степовим Хуторам. Хочуть організувати громаду самостійно.

Першими бути важко. Але ми й виграли. Фінансування перших громад було солідним. А з кожним роком громад більше, а грошей виділяють менше.

Багато зроблено. Відремонтували будинок культури у Макіївці. У Ганнівці реконструювали ФАП. У Макіївці відкрили пожежне депо. Створили комунальне підприємство. Відкрили дитячий садок при Пустотинській школі на 20 місць. Аби не об’єдналися, то нічого цього у громаді не було б. Тепер треба за дороги братися, ремонтувати.

«Скандали — ваш профіль, ми працюємо тихе»

До Малодівицької об’єднаної територіальної громади (що в Прилуцькому районі) входять: Мала Дівиця, Клеці, Новий Лад, Перше Травня, Шевченка, Велика Дівиця, Дмитрівка, Світанкове, Обичів, Заудайка, Радьківка, Петрівка, Товкачівка. Головує 43-річна Олена Журавель.

— Вибори голови у вас були «веселі». З тітушками. Кажуть, гроші розкидали прямо під виборчими дільницями. Багатодітним сім’ям по тисячі давали, аби голосували за кого треба. А ввечері соціальні служби їздили, втихомирювали, бо понапивалися.

— Було таке, — не заперечує Олена Журавель. — Конкуренти постаралися. І гроші розкидали, і тітушок привозили. Та не допомогло їм це. Я перемогла. У той день були вибори ще у декількох громадах області. За підрахунками, у нас явка була найбільша. Тепер працюємо у звичному режимі, ніхто палки в колеса не пхає.

— Не шкодуєте, що пішли у голови?

— Люблю працювати з людьми. У Малодівицькій сільраді працюю з 1996 року. Для мене це не нова робота.

— Зараз стоїть питання про передачу ОТГ землі, що за межами населених пунктів. На півдні області грунт родючий, багато агропідприємств. Чи намічаються скандали?

— Скандали — то більше по вашому профілю, — сміється Олена Петрівна. — А ми працюємо над тим, щоб було тихо і спокійно. 15 років пропрацювала землевпорядником. За весь час скандалів ніколи не було. З усіма можна домовитися.

Питання землі по інших сільрадах, які до нас приєдналися, вивчаємо. А у Малій Дівиці у нас і до цього всі ділянки були офіційно оформлені, орендна плата, земельний податок платиться. Це наш основний вид доходу. Вільний клаптик землі знайти важко.

— Через Малу Дівицю до Прилук проходить дорога обласного значення. Будете ремонтувати за кошти громади?

— У цьому плані нам трішки пощастило. Гроші буде виділяти обласне управління житлово-комунального господарства. Ремонт за державний кошт буде від Малої Дівиці до Дмитрівки, десь з кілометр. Але ми також будемо виділяти кошти на поточні ремонти вулиць.

Ви ж знаєте, що працюємо на спільному бюджеті об’єднаної громади з першого січня цього року. На сьогодні готові проекти по освітленню на всі центральні вулиці наших населених пунктів. За рахунок субвенції виділено мільйон 80 тисяч. В планах створити комунальне підприємство, купити техніку. Найперше — це трактор з навісним обладнанням для чищення снігу. Хто буде очолювати новостворене підприємство, не знаємо. Шукаємо порядну, ділову людину.

«Ми захотіли об'єднатися першими. Ще й закону такого не було»

Парафіївська об’єднана територіальна громада (в Ічнянскому районі) утворилася однією з перших в області. До її складу увійшли: Парафіївка, Лугове, Софіївка, Іваниця, Загін, Зоцівка, Купина, Ковтунівка, Южне, Мартинівка, Петрушівка, Власівка, Проліски, Качанівка, Шевченка. Чотири старостинські округи. Очолила громаду 30 листопада 2015 року Валентина Карпенко. На той час Валентині Федорівні було 69, до того тричі, починаючи з 2002 року, обиралася парафіївським селищним головою. За освітою вчитель математики, 34 роки пропрацювала в Парафіївській школі. З них 10 — заступником директора з навчально-виховної роботи. Була і нині є головою Всеукраїнської асоціації сільських і селищних рад. Парафіївці називають її «наша Маргарет Тетчер». Зараз Валентині Федорівні 71.

— Ні, не жалію, що в це вв’язалася. Переконана, що треба було створювати об’єднану громаду.

Ми ще в квітні 2014-го на Сесії прийняли рішення про участь у пілотному проекті про створення ОТГ. Як тільки вийшов закон про об’єднання, то ми перші, у квітні 2015-го, ініціювали створення громади. Провели громадські слухання, ухвалили на сесії. В жовтні були проведені вибори. А з січня 2016-го вже почали працювати в умовах об’єднаної територіальної громади.

У 2016 році створили центр первинної медико-санітарної допомоги. Якому підпорядковані дві амбулаторії, Парафіївська лікарська амбулаторія та Іваницька лікарська амбулаторія. В обох є денні стаціонари, на 15 і 10 ліжок відповідно. І чотири ФАПи. В селах Купина, Петрушівка, Южне і Мартинівка. Центр фактично забезпечений лікарями, повністю — медичним персоналом. Вдалося зберегти колектив, який був до закриття Парафіївської районної лікарні. Є своя діюча лабораторія, де роблять аналізи, фізкабінет, ЛОР-кабінет. Лікарська амбулаторія в Іваниці працює цілодобово. У Парафіївці є пункт екстреної допомоги. Цілодобово чергує машина «Швидкої допомоги».

В 2017-ому створили Центр надання соціальних послуг. Обслуговує 117 людей: самотніх, інвалідів. Є відділення обслуговування на дому, а є стаціонарне відділення, де зараз 9 чоловік.

Бюджет у цьому році прийняли 30 мільйонів. Але вже, за три місяці, є перевиконання приблизно півтора мільйона.

У цьому році з капітальних видатків робимо реконструкцію мережі вуличного освітлення в Парафіївці, будівництво вуличної мережі освітлення. Капітальний ремонт приміщення Парафіївської школи, заміну вікон в Южнянській школі. Плануємо капітальний ремонт Парафіївського будинку культури.

В обласну програму включено (за кошти з обласного бюджету) ремонт дороги Ольшани - Іваниця - Качанівка.


Автор: Олена Гобанова, тижневик «Вісник Ч» №20 (1671), 17 травня 2018 року, gorod.cn.ua
Коментарів ще немає