Четвер, 28 березня 2024, 10:45
Повна версія сайту
;

У Чернігові відбулися пам’ятні заходи з нагоди 157-ї річниці перепоховання праху Великого Кобзаря

08:02 23.05.2018    Коментарі  
 

22 травня, у день 157-ї річниці перепоховання праху Великого Кобзаря на Чернечій горі у м. Каневі, перший заступник голови обласної ради Валентин Мельничук, заступник голови обласної державної адміністрації Наталія Романова, депутати обласної ради, представники місцевих органів влади, установ, організацій та громадськість вшанували пам'ять генія українського народу Тараса Григоровича Шевченка.

Для кожного українця визначними є дати пов'язані з ім'ям світоча нації – Великого Кобзаря - це 9 березня – день його народження та 22 травня – день, коли прах Тараса Григоровича, згідно з його заповітом, було перепоховано в Україні.

Заупокійну літію відправив настоятель П'ятницької церкви отець Мирон.

Учасники заходу поклали квіти до пам'ятника Тарасові Шевченку.

Цього ж дня було проведено літературно-мистецьку акцію, присвячену поетові, участь у якій взяли професійні артисти, представники громадськості та чернігівська молодь.

Відкрили мистецьку частину програми музичною Шевченкіаною капели бандуристів ім. О.Вересая обласного філармонійного центру фестивалів та концертних програм.

Як було відзначено, могутній дух Шевченка не знає ні часових, ні просторових кордонів. Пророче проникнення в долю України має найзагадковіший твір Кобзаря – містерія «Великий льох» – поема, з глибоким національно-політичним і містичним змістом, що викриває злочини, скоєні російським самодержавством проти України.

Уривок з вистави «Великий льох» обласного лялькового театру ім. О.Довженка у постановці заслуженого артиста України Віталія Гольцова презентували артистки Ольга Маджуга, Олена Денисенко та Вікторія Язичян.

Капела бандуристів виконали пісні «Тече вода в синє море», «Бандуристе орле сизий», «Зоре моя вечірня», «Садок вишневий», «Чи ми ще зійдемося знову» та інші твори.

На завершення актор обласного Молодіжного театру, заслужений артист України Олексій Биш зачитав уривок з поеми Т.Шевченка «Гайдамаки». Твір «Думка» білоруською мовою зачитала артистка обласного філармонійного центру фестивалів та концертних програм Олена Белеванцева.

За словами ведучого, Шевченко - митець, який зумів реалізуватися повною мірою в усьому, за що брався, як мислитель, поет, художник, прозаїк, драматург, він безперечний суспільний авторитет.

Свій авторський вірш, присвячений Великому Кобзареві, зачитала артистка Чернігівського обласного академічного українського музично-драматичного театру ім. Т.Шевченка Ольга Козунова.

Всі бажаючі мали змогу взяти участь у відкритих літературних читаннях поетичного слова Кобзаря та власних творів, які проходили у форматі вільного мікрофону.


Автор: Відділ інформаційного забезпечення та зв'язків з громадськістю виконавчого апарату Чернігівської обласної ради
Коментарів ще немає