П'ятниця, 19 квітня 2024, 15:13
Повна версія сайту
;

Як на Чернігівщині борються з неплатниками аліментів: приклад Борзнянського району

08:10 24.05.2018    Коментарі  
 

З практичною стороною боротьби з боржниками ознайомилися учасники прес-туру до Борзнянського району, який відбувся в рамках загальнонаціонального правопросвітницького проекту «Я маю право».

Зараз на виконанні в територіальних відділах державної виконавчої служби області перебуває більше п’ятнадцяти з половиною тисяч справ про стягнення аліментів. Це п’ята частина від загальної кількості виконавчих проваджень усіх категорій.

До неплатників аліментів, чия заборгованість перевищує суму платежів за 6 місяців, застосовують обмеження, передбачені Законом України «Про виконавче провадження». Зокрема, до відповідних органів для виконання направлені біля 4 тисяч постанов про тимчасове обмеження боржника у праві виїзду за межі України; понад 4 тисячі рішень стосуються заборони керувати транспортними засобами; більше 4 тисяч – обмеження у праві користування зброєю, пристроями для відстрілу патронів. Також винесено понад 4 тисячі постанов, що встановлюють тимчасове обмеження на полювання.

Крім того, складено 631 протокол про вчинення боржником адміністративного правопорушення, передбаченого статтею 1831 Кодексу України про адміністративні правопорушення (несплата аліментів більш ніж 6 місяців).

Як органи державної виконавчої служби стягують з неплатників аліментів заборговані на утримання дітей гроші, які обмеження встановлюють стосовно таких правопорушників, розповіла Людмила Морська, старший державний виконавець Борзнянського районного відділу державної виконавчої служби Головного територіального управління юстиції в області.

Пряма мова Людмили Морської:

За результатами розгляду протоколів судами Чернігівської області вже винесено 47 постанов про накладення на боржника стягнення у вигляді суспільно корисних робіт. Тринадцять боржників працевлаштовані на підприємствах області. У Борзнянському та Срібнянському районах такі особи працюють на благоустрої населених пунктів з понеділка по п’ятницю. Кошти, отримані за виконання роботи, перераховуються на погашення боргу по аліментам.

Як розглядаються справи неплатників аліментів у Борзнянському районному суді, розповів його голова Олександр Луговець.

Пряма мова Олександра Луговця:

Про здійснення державного нагляду за виконанням покарань боржників, у тому числі у вигляді суспільно-корисних робіт, розповіла Оксана Білозір, начальник Борзнянського районного сектору з питань пробації Центрального міжрегіонального управління з питань виконання кримінальних покарань та пробації Міністерства юстиції України.

Пряма мова Оксани Білозір:


Та не завжди боржниками стають несумлінні батьки. Буває так, що через складні життєві обставини люди просто не можуть забезпечити утримання дитини та стають неплатниками аліментів. Приклад такої ситуації – житель села Оленівка Борзнянського району на ім’я Сергій. Чоловік не має постійної роботи або інших доходів, натомість чимало витрат іде на маленьку дитину від другого шлюбу. Як стверджує сам боржник, до народження другої дитини він систематично виплачував аліменти. Наразі він закінчує виконання призначених йому суспільно корисних робіт і планує шукати постійний заробіток. Аби забезпечити утримання своїх дітей.

Чоловіка дуже позитивно характеризують як односельці, так і Оленівський сільський голова Володимир Кривець. Останній задоволений тим, як Сергій працює, і навіть шукає можливість, щоб узяти його на постійну роботу до сільської ради.

Пряма мова Володимира Кривця:

Ситуацію із важким матеріальним становищем у сім’ї боржника з Оленівки прокоментував керівник Головного територіального управління юстиції в області Олег Трейтяк:

– За нормами Сімейного кодексу України розмір аліментів, визначений за рішенням суду, може бути згодом зменшено у разі зміни матеріального або сімейного стану, погіршення або поліпшення здоров’я платника аліментів. Допускається відстрочення чи розстрочення заборгованості по аліментам, або звільнення від сплати. Можливі й інші життєві випадки, але всі питання вирішує суд під час розгляду справи.


Проте не секрет, що більшість неплатників аліментів свідомо ухиляються від утримання своїх дітей. А отже, держава посилюватиме боротьбу з такими горе-батьками.

Наразі Міністерство юстиції України розробило законопроект, що передбачає запровадження нових санкції для осіб, які не виконують свої обов’язки з утримання дітей.

Так, планується збільшення мінімального розміру аліментів з 900 до 2000 гривень. У разі несплати аліментів більше року – сума заборгованості зростатиме на 20 %, упродовж 2-х років – на 30 %, за 3 роки і більше – на 50 %.

Батькам, які злісно відмовлятимуться від виконання суспільно корисних робіт, загрожує притягнення до кримінальної відповідальності.

Окремі санкції запроваджуватимуться до боржників, які не утримують дитину-інваліда більше 3 місяців.

З іншого боку, діти, чиї батьки не виконували своїх обов’язків зі сплати аліментів, звільнятимуться від обов’язку утримання непрацездатних батьків.

Також законопроектом передбачається застосування норм, які б регулювали право дитини на частку спільного майна колишнього подружжя.

Крім санкцій для недобросовісних батьків, планується введення системи мотивації для осіб, які відповідально виконують свої обов’язки з утримання дітей. Зокрема, таким батькам надаватимуть податкові та соціальні пільги.


Автор: Департамент інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю облдержадміністрації
Коментарів ще немає