Четвер, 25 квітня 2024, 03:44
Повна версія сайту
;

Закупівля тролейбусів: Чернігів отримав 6 мільйонів євро і не відмовляється і від грошей «ПриватБанку»

08:35 30.05.2018    Коментарі  
 

На думку Чернігівського міського голови Владислава Атрошенка, оновлення громадського транспорту ефективно спрацює лише при повному або хоча б переважному оновленні всього тролейбусного парку і коли нові тролейбуси стануть на головні маршрути. Вони також забезпечать значну економію на ремонтах техніки та споживанні електроенергії. Саме тому місто йде на те, щоб закупити образу багато тролейбусів і залучає для цього кредитні кошти.

- Ці кредитні кошти - своєрідний конденсатор, який при розумному використанні є фактично поповненням обігових коштів для того, щоб пом’якшити удар. Оскільки місто не може відразу залучити 200 млн грн власних коштів, щоб за один рік купити всі тролейбуси і при цьому не зупинити решту програм, - сказав Владислав Атрошенко 29 травня на міській розширеній нараді.

Він також пояснив, що міська влада зараз працює одночасно в двох напрямках у залученні кредитних коштів на нові тролейбуси. А саме, на сьогодні вже отриманий дозвіл від депутатів міської ради на опрацювання кредитного договору з ПАТ КБ «Приватбанк» за умовами фінансового лізингу.

- Наразі місто опрацьовує цей договір. Відомі його умови, ціна та її валютна складова, терміни та відсоткова ставка. Також запропоноване страхування, але, я вважаю, що там необхідно ще торгуватися, щоб його знизити до 0,5%, - зазначив міський голова.

Окрім того, на пленарному засіданні Чернігівської міської ради, що відбудеться 31 травня, депутати розглядатимуть питання про підтримку участі КП «ЧТУ» у проекті «Міський громадський транспорт України», який передбачає надання більш вигідного кредиту від Європейського інвестиційного банку (ЄІБ).

- Днями Керівний комітет Європейського інвестиційного банку вже надав дозвіл на надання цього кредиту. Загалом його отримали 4 українських міста: Львів, Харків, Суми та Чернігів. Далі на сайті банку буде розміщене повідомлення про намір щодо закупки для Чернігова тролейбусів. Текст договору з цим банком затверджений вже давно, - проінформував на нараді начальник КП «ЧТУ» Дмитро Лавренюк.

Міський голова також зауважив, що всі умови по цьому кредиту є кращими, ніж раніше були запропоновані ЄБРР і від яких Чернігів відмовився. На пленарному засіданні депутати затвердять граничні показники по цьому кредиту, а далі місто працюватиме над конкретною угодою.

Відповідним проектом рішення міської ради пропонуються такі умови залучення позики:

  • розмір залучення коштів, що не перевищує 6 млн євро;
  • відсоткова ставка за користування залученими коштами не вище 2,5 % річних у євро;
  • строк залучення коштів від 5 до 22 років з дати останньої вибірки кожного траншу;
  • терміни сплати: погашення основної суми боргу та відсотків по  позиці – піврічними платежами або щорічними платежами у терміни та згідно з умовами, встановленими відповідними угодами.

Також нагадаємо, що Європейський інвестиційний банк надає позику на удосконалення інфраструктури громадського транспорту в містах у рамках проекту «Міський громадський транспорт України». Відповідна угода була підписана 11 листопада 2016 року та ратифікована Верховною Радою України 12 квітня 2017 року. В рамках цього проекту передбачена закупівля нових енергоефективних односекційних низькопідлогових тролейбусів у кількості 40 одиниць. Для цього будуть залучені кредитні кошти у сумі 6 млн євро (180 млн грн).

Владислав Атрошенко на нараді ще раз підкреслив, що місто опрацьовуватиме всі пропозиції доти, поки не матиме чітких документів, а далі прийматиметься рішення по тій з двох пропозицій, де будуть кращі умови.

Питання по отриманню кредиту повинно бути вирішене протягом червня.

 


Автор: Прес-служба Чернігівської міської ради
Коментарів ще немає