П'ятниця, 29 березня 2024, 17:57
Повна версія сайту
;

Як населення Чернігова ставиться до проблеми сортування сміття

10:28 30.05.2018    Коментарі  
 

Зазначене питання вивчали студенти Національного університету «Чернігівський колегіум» імені Т. Г. Шевченка спеціальності «Соціологія» на замовлення Департаменту інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю Чернігівської облдержадміністрації в рамках соціологічної практики.

Дослідження провели у квітні цього року. Методом персонального інтерв’ю опитали 300 респондентів.

Результати соціологічного дослідження показали, що більшість містян (майже 60 %) не сортує сміття.

Зокрема, серед мешканців приватних осель, багатоквартирних будинків зі сміттєпроводом і без нього ситуація наступна. 

До категорії відходів, що збираються роздільно для переробки, відносяться пластик (34 %), батарейки й інші небезпечні предмети (21,3 %), папір (22 %), скло (17 %), металобрухт (4,7 %).

Крім цього, соціологи з’ясували, що заважає жителям Чернігова сортувати сміття. Майже 40 % респондентів повідомили про відсутність умов, баків для відходів. Для близько 7 % проблемним є придбання необхідних відер та пакетів. Понад 6 % містян не вистачає на це часу. Біля 6 % – не мають удома місця для сміття. Більше 8 % опитаних осіб вказали інші причини.

Людей цікавлять питання вивозу відходів звідти, де немає майданчиків зі сміттєвими баками, приклад – приватний сектор. Як сортувати відходи, якщо сміттєпровід один? Люди похилого віку, які проживають у висотних будівлях зі сміттєпроводом, зауважили, що їм важко виносити сміття, особливо з верхніх поверхів.

З іншого боку, понад 82 % жителів Чернігова позитивно сприймають вимоги законодавства щодо сортування побутових відходів. І лише менше 4 % ставляться до цього негативно.

Переважна частина опитаних респондентів (78 %) готові сортувати сміття. І сплачувати за його утилізацію вдвічі менше.

Таку думку мають як мешканці приватних осель, так і багатоквартирних будинків.

Окрім сортування, у містян поцікавилися, які заходи з енергозбереження вони б хотіли запровадити? П’ята частина опитаних назвала утеплення фасадів. Серед інших заходів – встановлення лічильників, використання енергозберігаючих ламп та сонячних панелей, заміна вікон, зменшення споживання води та газу, встановлення негазового або індивідуального опалювання та інші.

Як повідомили в Департаменті житлово-комунального господарства та паливно-енергетичного комплексу ОДА, на Чернігівщині система роздільного збирання твердих побутових відходів з розсортуванням для подальшої переробки корисних компонентів впроваджена у шістнадцяти районах та містах обласного значення. Зокрема у Ніжині та Прилуках, а також у населених пунктах Бобровицького, Борзнянського, Ічнянського, Козелецького, Коропського, Корюківського, Куликівського, Менського, Ніжинського, Носівського, Прилуцького, Семенівського, Чернігівського та Сновського районів. Тут сортують полімери, скло, папір.

Крім того, на базі житлово-експлуатаційних підприємств міста Чернігова з 2014 року відкриті приймальні пункти для збирання небезпечних складових твердих побутових відходів (люмінесцентні лампи, батарейки та термометри). Їх приймають безкоштовно від фізичних осіб міста для тимчасового зберігання із подальшою передачею на утилізацію.


Автор: Департамент інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю облдержадміністрації
Коментарів ще немає