П'ятниця, 29 березня 2024, 17:59
Повна версія сайту
;

Кожен другий депутат облради - прогульник

08:25 01.06.2018    Коментарі  
 

"Батьківщинівець" Калиняк прогулює, бо не має власного транспорту. Його колега по партії Шматок вважає, що інколи пропускати засідання корисніше, аніж їх відвідувати. Найбільше прогульників у фракції "Наш край".

Депутат, який пропустив понад 50% засідань сесій і/або комісій протягом календарного року, може бути відкликаний з ради і позбавлений мандату (ст. 37, ЗУ "Про статус депутатів місцевих рад"). У законі немає поважних причин для пропусків засідань.

У 2016 році Громадський рух ЧЕСНО виявив у Чернігівській облраді 12 кандидатів на відкликання. Після моніторингу ЧЕСНО кількість депутатів, які можуть втратити мандат за результатами прогулів у 2017 році, скоротилася до 10.

Голова Чернігівської ОДА Валерій Куліч не відвідав жодного засідання профільної комісії. Журналісти ЧЕСНО протягом тижня намагалися зв’язатися з депутатом, аби отримати пояснення щодо його пропусків. Однак поспілкуватися вдалося лише з помічником Куліча. До моменту виходу матеріалу коментар отримати не вдалося.

Для БПП "Солідарність" це вже не перший випадок, коли посадовці ОДА поєднують свою роботу з депутатством.

Так, наприклад, робить голова Київської ОДА Олександр Горган, голова Подільської райдержадміністрації в місті Києві Валентин Мондриївський, перший заступник голови Полтавської ОДА Роман ТовстийЛев Парцхаладзе, депутат Київської облради, став кандидатом на відкликання через пропуски комісії, адже поєднує мандат депутата з посадою заступника міністра ЖКГ.

Довідково: Голови та заступники ОДА, які мають статус держслужбовців, часто суміщають мандат депутата облради і, згідно з моніторингами ЧЕСНО, потрапляють як депутати до списків кандидатів на відкликання або прогульників, оскільки не можуть ефективно виконувати обов’язки чиновника та представницьку функцію депутата.

Окрім Куліча, втратити мандат можуть ще двоє представників БПП "Солідарність" – Віктор Мурай та Григорій Божок. Перший – через прогули комісій, а другий – сесій.

Поспілкуватися з Григорієм Божком особисто не вдалося. На сайті облради вказаний телефонний номер приймальні депутата. Однак у відповідь на спроби зв’язатися з ним, до журналістів ЧЕСНО зателефонував перший заступник голови облради Валентин Мельничук, за чиїм підписом надана інформація щодо відвідуваності депутатами засідань комісій і сесій. Мельничук спочатку поцікавився, про який саме документ за його підписом іде мова та чи багато засідань пропустив Божок. А потім повідомив, що депутат тяжко хворів і перебував на лікуванні в Німеччині.

Нагадаємо, що Божок прогулює засідання вже не перший рік. За результатами аналізу ЧЕСНО відвідування депутатів ради у 2016 році році, він не був присутній більше ніж на половині сесій, а у 2012 пропустив усі засідання ради.

Голова комісії з питань сім’ї, молоді, спорту та туризму Григорій Данько ("Наш край") пояснює, що він тренує збірну України з вільної боротьби і їздить з командою на змагання за кордон. Тому і пропускає сесії. Депутат говорить, він знає, що виборці можуть ініціювати його відкликання. Однак добровільно поступатися місцем у раді колегам по партії не збирається.

Ви вважаєте, що я неповноцінно відвідую? Зато я всі комісії провів". 

Відвідування сесій, згідно зі ст. 37 ЗУ "Про статус депутатів місцевих рад", входить в обов’язки депутатів. Саме під час сесій депутати розглядають проекти усіх профільних комісій та ухвалюють остаточні рішення. Оскільки депутат має представницький мандат, він має бути присутнім на сесійних засіданнях і голосувати за кожне рішення, оскільки виборці довірили йому представляти їхні інтереси в раді.

Порушники дисципліни трапляються навіть у регламентній комісії. Попри те, що члени цієї комісії мали б стежити за своїми колегами, дехто дозволяє собі не приходити на засідання. З-поміж таких - заступник голови комісії Артур Зінов’єв ("Наш край") та секретар комісії Валерій Колоша ("Аграрна партія України").

"БатьківщинівецьОлег Калиняк говорить, що не має власного авто і добиратися до Чернігова доводиться попутним транспортом. Про те, що його можуть відкликати за прогули, депутат, за його словами, не знав. Скласти мандат самостійно і дати змогу працювати колезі по партії він також не планує. І, традиційно для депутатів, які прогулюють засідання, розповідає про свою роботу на окрузі.

Зазначимо, що законом передбачено, якщо депутат пропустив більше половини засідань сесій і/або постійних комісій протягом року, виборці можуть ініціювати його відкликання. Однак перед місцевими виборами 2015 року депутати Верховної Ради України ускладнили процедуру відкликання. Навіть якщо громада виконає всі умови – в кінцевому результаті рішення прийматиме партія.

Якщо виборці відкличуть депутатів або вони самі складуть мандат, то замінити їх можуть перші непрохідні депутати у списку партій. Для цього не треба проводити перевибори.  

Якщо кандидати на відкликання від БПП Куліч, Мурай і Божок вибувають із ради, на їхнє місце можуть зайти Валерій Зуб, головний лікар  Чернігівського обласного онкодиспансеру, Сергій Шкарлет, ректор Чернігівського національного технологічного університету, та Віталій Бекешко, директор благодійного фонду "Майбутнє Чернігівщини".

Депутатів-прогульників від "Нашого краю" Зінов’єва і Данька можуть замінити Олексій Желтобрюх, керівник Семенівського відділення "Приватбанку", та Петро Головач,  депутат Ріпкинської районної ради.

У разі відкликання Колоші і Труша депутатами від "Аграрної партії" можуть стати директор державного підприємства "Добрянський лісгосп" Іван Горохівський та голова фермерського господарства Григорій Ткаченко. На місця "радикалів" Авер’янова і Шинкаренко можуть претендувати військовослужбовець Єгор Щербаков і директор приватного підприємства "Регулярні автобусні перевезення" Григорій Бабіч. А на місце "батьківщинівця" Калиняка - Павло Кириченко, голова Срібнянської районної ради.

Кожен другий депутат - прогульник

Прогульниками, згідно з методологією Громадського руху ЧЕСНО, стали ті, хто пропустив від 25 до 50% засідань сесій і/або комісій.

На межі між прогульниками й кандидатами на відкликання опинилися Віта СолореваСергій Охонько, Ярослав Сторубльов та Микола Шматок з "Батьківщини"Надія Міклухо-Маклай та Геннадій Тригубченко з "Нашого краю" та Григорій Супрун ("Аграрна партія України").

Віта Солорева говорить, що має серйозні проблеми зі здоров’ям і минулого року проходила лікування в Чернігові. На її думку, журналісти, перш за все, мали б поцікавитися станом її здоров’я, а не тим, чому вона неналежним чином виконує представницькі повноваження. Пропуски засідань депутатка не вважає вагомою підставою для того, щоб складати мандат.

Микола Шматок також розповідає, що багато чого робить на своєму окрузі. Наприклад, організовує доставку гуманітарної допомоги.

Якщо я там десь пропустив, але мав набагато більше користі від того, що я її пропустив, то я вважаю, це не приступлєніє".

Насправді, волонтерити депутати можуть і без мандатів. Виборці наділили їх представницькими повноваженнями саме для того, щоб вони відвідували сесії та комісії й брали участь у голосуванні.

Складати мандат Шматок не планує. Торік він не відвідав 50% засідань комісій.

На прохання пояснити свої пропуски, член бюджетної комісії Сергій Охонько розповідає, що, зазвичай, усі проекти рішень на засіданнях підтримують, адже кошти вже розподілені профільним управлінням і, фактично, депутати не мають на це впливу.

Бюджет Чернігівської області не на стільки складний, як у місті, наприклад, де є розподіл. У більшості - це фінансування зарплат бюджетників. Особливих питань там немає. Основний напрямок - це екологічні кошти, які можна направити на катастрофічну ситуацію, якщо така виникає. А так вони розподіляються в межах фінансування бюджетних установ. І якогось там чи впливу чи перерозподілу не може бути просто природньо".

Аналіз відвідуваності Громадським рухом ЧЕСНО показав, що найбільше прогульників у партії "Наш край". Перед виборами ЧЕСНО акцентував увагу виборців, що ця партія переважно складається з депутатів-прогульників та екс-"регіоналів".

Майже одноголосно й без обговорень: як приймаються рішення в раді?

За рік рада голосувала понад триста разів. Відбулося 4 сесійних засідання. Таким чином, на обговорення і голосування по 1 рішенню депутати витрачають, у середньому, менше 4 хвилин (якщо припустити, що депутати витрачали на сесію навіть 5 годин).

Рівень опозиційності в раді надзвичайно низький. Частіше за інших проекти рішень не підтримували представники "Радикальної партії Олега Ляшка".

Однак і "радикали" були проти або утримувалися під час голосування менше ніж у 5% питань. Найбільш опозиційний серед них - "радикал" Микола Бутенко - не підтримав лише близько 8% рішень ради. Для порівняння, на Харківщині рівень опозиційності в облраді становить 17% і це один із найвищих показників в Україні, що його Громадський рух ЧЕСНО виявив в облрадах. Мова йде про фракцію партії "Самопоміч"У Київраді рівень опозиційності "Свободи" складає 23,6%, а найбільш опозиційні депутати голосують проти або утримуються за 30% питань.

Порівняно з 2016 роком, ситуація з з опозиційністю в раді дещо змінилася. Тоді на першому місці був "Опоблок". Вони не погоджувалися з рішеннями ради у 7,3% випадках. Найопозиційнішою була Тетяна Ковальчук за рівнем опозиційності 9,5%. У 2017 році "Опозиційний блок" виявився найбільш провладним.

Нагадаємо, що Громадський рух ЧЕСНО раніше вже оприлюднив відвідуваність депутатами засідань комісій та сесій Чернігівської обласної ради та виявив прогульників, а також проаналізував майно та статки депутатів,  зазначені в деклараціях.


Автор: Громадський рух ЧЕСНО
Коментарів ще немає