Субота, 20 квітня 2024, 14:26
Повна версія сайту
;

До школи – за територіальним принципом

12:38 01.06.2018    Коментарі  
 

В Україні змінився порядок прийняття дітей до першого класу. Відтепер бажання вступити до конкретної школи не буде враховуватися, як , власне, і здібності дитини. Адже в пріоритеті тепер прописка, а точніше – адреса, за якою зареєстрована дитина. Відповідно до нового закону «Про освіту» в першу чергу школи набиратимуть дітей, які прописані на території її обслуговування, а вже потім всіх інших.

Від 16 квітня діє новий порядок зарахування дітей до першого класу по всій території України (Закон України "Про освіту" гарантує право особи здобувати початкову та базову середню освіту у державному або комунальному закладі освіти (його філії), за яким закріплена територія обслуговування, на якій проживає ця особа. Але також гарантується, що це не обмежує право особи обрати інший заклад освіти). У міністерстві освіти запевняють, що нові правила вступу першачків до навчального закладу не змусять більше проходити жодних вступних тестів, які частенько застосовували «елітні» школи. І всі матимуть гарантований доступ до освіти якнайближче до місця проживання. Кількість шкіл, до яких можна подавати документи для зарахування до першого класу, також не обмежена. Тобто батьки можуть віддати дитину і до іншої школи на вільні місця.

Інформація про наявність таких місць буде розміщуватися в закладі, на його сайті або сайті управління освіти Чернігівської міської ради впродовж трьох робочих днів з дня їх появи.

«Відповідно до наказу №367, який від міністерства освіти і науки України отримало наше управління освіти, з травня цього року школи почали заново набирати учнів. Всі заяви, які були прийняті до травня, анулювали, – пояснює заступник начальника відділу розвитку загальної середньої, дошкільної і позашкільної освіти та виховання управління освіти Чернігівської міської ради Інна Дешко. – Прийом заяв триватиме до 31 травня включно. Згідно з новими правилами, право на першочергове зарахування до першого класу мають діти, які проживають на території обслуговування закладу. Також ті дітки, брати чи сестри яких вже навчаються у цій школі. І якщо є вчителі, діти яких йдуть до першого класу, їх також зараховують позачергово. Саме цим трьом категоріям дітей гарантоване зарахування до навчального закладу. Потім, якщо у школі лишаються вільні місця і кількість заяв не більша від тієї, скільки може прийняти школа, то зараховуватимуть діток, які не закріплені територіально, але хочуть навчатися саме в цьому навчальному закладі. Якщо ж ситуація складеться таким чином, що кількість заяв тих, хто проживає на закріпленій території, перевищує змогу школи, то батькам доведеться підтвердити місце проживання будь-яким документом, який завірений посадовою особою і підтверджує місце проживання. Це може бути паспорт громадянина України одного з батьків, де вказано місце реєстрації, рішення суду про право користування житлом, довідка про право власності на житло, договір оренди житла, військовослужбовцям можна надати довідку про проходження служби. На сайті управління освіти Чернігівської міської ради є список, де вказано, яка вулиця за якою школою закріплена».

Якщо станом на 31 травня кількість учнів дорівнюватиме кількості місць у перших класах, директор може видати наказ про зарахування. Список зарахованих першокласників оприлюднюють виключно у школі.

Якщо дитина не потрапить у жодну школу на вільні місця, то до 15 червня батькам варто подати заяву до школи за місцем проживання. Якщо дитина пройде на вільне місце до школи не за місцем проживання, до 15 червня батькам потрібно буде взяти довідку про відрахування чи незарахування дитини до школи за місцем проживання.


Автор: Марія Пучинець, "Чернігівщина" №22 (683) від 11 січня 2018, gorod.cn.ua
Коментарів ще немає