П'ятниця, 03 травня 2024, 21:57
Повна версія сайту
;

«Внє політікі». Паби Чернігова покажуть чемпіонат світу з Росії

09:01 15.06.2018    Коментарі  
 

Вчора, 14 червня, розпочалася головна футбольна подія цього літа – чемпіонат світу з футболу, який проходитиме в 11 містах Російської Федерації. За підрахунками ФІФА, на ЧС-2018 до Росії купили квитки 6 тисяч українців.

Хтось із різних причин не хоче їхати до сусідньої країни, але бажає провести час у гарній футбольній атмосфері за переглядом матчів чемпіонату на великому екрані в міських пабах.

Тож ми вирішили дізнатись, які чернігівські паби готові прийняти в себе футбольних уболівальників.

Та чи взагалі це можливо в контексті закликів до масового бойкоту ЧС-2018 у Росії та внесення до Верховної Ради проекту Постанови «Про недопущення трансляції в Україні заходів, що відбуватимуться на території Російської Федерації, якщо їх трансляція порушує законні права та інтереси громадян України» № 8343, яка так і не була прийнята народними депутатами України.

Зокрема, ми запитали, чи слідкували чернігівські заклади за розвитком події у Верховній Раді України.

Паби готові приймати вболівальників

Поспілкувавшись, можемоа стверджувати, що переважна більшість найпопулярніших пабів нашого міста планують транслювати в себе чемпіонат світу з футболу, не підтримуючи неофіційні бойкоти цієї події. Зокрема, Buddka Bar доволі ретельно слідкував за можливим прийняттям офіційної постанови про заборону трансляції по всій Україні.

– Так, наш заклад планує трансляцію чемпіонату світу з футболу. Звичайно, ми стежили за рішенням Верховної Ради. Як нам відомо, вони не змогли проголосувати за заборону трансляції. Тож два українські канали, «Інтер» та «НТН», що будуть транслювати матчі, можна буде споглядати в нашому закладі. Запрошуємо всіх бажаючих! – повідомили в пабі Buddka Bar.

Деякі заклади навіть готують акції та подарунки для своїх гостей, що прийдуть дивитися чемпіонат світу. Наприклад, ресторан Georgia планує розіграти серед уболівальників 10 вечерь на двох.

Усього ми зателефонували в півтора десятки закладів (Cash Pub, «Фальварек», «Сенатор», Cadillac, «Півной дворік», Rusty Amber…) – і ніде не почули про можливий бойкот. Єдине – у Zivot a Pivo відзначили, що не планували трансляцій, але якщо відвідувачі попросять – увімкнуть.

Заперечень нема

Звичайно, такі заклади не хочуть втрачати можливий додатковий прибуток від трансляції ЧС-2018. Можна зрозуміти й футбольних уболівальників: для них це справжнє футбольне свято, на яке вони чекали чотири роки.

Зрештою, жодних офіційних заборон немає. Більше того, президент Петро Порошенко навіть щодо тих уболівальників, хто наважився купити квитки на російські стадіони, висловився вкрай обережно, нагадавши, що чемпіонат – суто інструмент пропаганди, який дозволить бодай трішки відбілити заплямовану репутацію країни – господарки турніру, і зазначив, що любителі футболу мусять самі вирішувати, їхати чи ні.


З іншого боку, президент Федерації футболу Андрій Павелко схвально відгукнувся щодо ініціативи заборонити трансляції в Україні. Утім вона не була реалізована – депутатам навіть не вдалося включити питання в порядок денний.

Міністр закордонних справ України Павло Клімкін закликав українців не їхати в Росію на матчі чемпіонату світу з футболу, але про трансляції не згадував. «Закликаю всіх українців не їхати в Росію на чемпіонат світу з футболу – 2018. Провокації гарантовані, а безпека там ніким не захищена», – ідеться в заяві міністра.

Альтернативні ідеї

У мережі вже з’явилося три потужні види реакції на факт масової купівлі квитків українцями на матчі мундіалю.

По-перше, багато українців впевнені, що підігрувати країні-агресору в популяризації чемпіонату, за допомогою якого сусід намагається підняти власний статус і покращити імідж, – нерозумно. Це як мінімум. А як максимум – небезпечно. Адже є непоодинокі факти затримання громадян України на території РФ і подальше використання їх у власних інтересах російськими спецслужбами.

Чи то жартома, чи всерйоз, усім, хто виїздить на матчі чемпіонату, пропонується лишати розписку: мовляв, усі ризики усвідомлюю і прошу державу не витрачати ресурси на моє звільнення з полону в разі затримання.

Ще один напівжартівливий варіант пропонує колишня відома українська журналістка Зоя Казанжи:

«А давайте замутим флешмоб! Сколько у нас там уезжают на футбол в Россию? Пять тысяч? Наверняка, часть этих людей известна – это ж могут быть наши соседи, знакомые, коллеги и т. д. У вас есть их номера телефонов?

Так вот, сразу, как они пересекут границу, надо их активно эсэмэсить с варьируемыми текстами:

• «Ну что, заложил уже взрывчатку? Уходи оттуда быстрее!»; 

• «Привет! Координаты для бомбардирования получены. Спасибо за службу!»;

• «Твои сведения ценны. Продолжай собирать дальше. Приём!»;

• «Списки получены. Приступай к ликвидации!» ну и так далее.

Почему бы согражданам не скрасить пребывание в России?»

Щодо Києва, то раз чи два в соцмережах з’являлася інформація про те, що якийсь заклад принципово відмовився від трансляцій матчів ЧС-2018. Утім це поодинокі випадки. Більшість пабів чи спортивних барів готові заманювати гостей футбольними поєдинками.

***

Олександр Тарнавський, екс-лідер чернігівського руху ультрас «Парни Северной Столицы»:

– З одного боку, ЧС треба бойкотувати у всі можливі способи, бо це вклад в економіку ворога. Прибутки з трансляцій – великі гроші, які підуть на війни в Україні і Сирії та на терор державної машини. Але з іншого – розумію, що більша частина нашого населення не відчуває на собі якихось обов’язків перед країною та відмежовується від війни.

Мало хто виходить зі своєї зони комфорту, частиною якої є «хліб та видовища». Вважаю, що тиск на заклади, які транслюватимуть ЧС, стане причиною внутрішніх суперечок. А враховуючи кількість «непричетних до війни» – інформаційну війну не виграти. Цю роль має виконувати наш державний апарат.

Хоча після фіналу Ліги чемпіонів, коли в серці столиці висіла реклама Газпрому, я дуже сумніваюсь у нашій здатності до інформвійни.

www.0462.ua


Автор: Еженедельник "Семь дней"
Коментарів ще немає