Четвер, 28 березня 2024, 21:16
Повна версія сайту
;

На Чернігівщині пройшов фестиваль кобзарського мистецтва «Вересаєве свято»

08:34 18.06.2018    Коментарі  
 

Цієї суботи, 16 червня, на славетній і героїчній Срібнянській землі, у мальовничих Сокиринцях, всьоме відгомонів Всеукраїнський фестиваль кобзарського мистецтва «Вересаєве свято». Уже не один рік поспіль цей потужний мистецький захід, який проводиться на честь відомого кобзаря, уродженця Чернігівської землі – Остапа Вересая, збирає кращих бандуристів, народних співців та музикантів не лише нашої області, а й всієї країни, щоб мелодійним звучанням цих споконвічних символів волелюбності українського народу наповнити серця тих, хто несе в собі любов до цього унікального виду мистецтва.

Цьогоріч до участі у культурно-мистецькому дійстві долучилися  голова обласної ради Ігор Вдовенко, народний депутат України Олександр Кодола, директор Департаменту культури і туризму, національностей та релігій обласної державної адміністрації Олександр Левочко, голова Срібнянської райдержадміністрації Ніна Бондаренко та заступник голови Срібнянської районної ради Микола Близнюк.

Перед початком концертної програми члени офіційної делегації віддали данину шани і поваги співцям волі і боротьби нашого народу, його славетного минулого, вклонились та поклали квіти до пам’ятного знаку українським кобзарям, а також до могили Остапа Вересая. Згадуючи драматичні події історії України, про які нові покоління кобзарів ще напишуть думи і пісні, почесні гості поклали квіти до пам’ятних знаків жертвам Голодомору та загиблим у Другій світовій війні.

Після цього на учасників фестивалю чекала екскурсія парковою алеєю до Палацу Галаганів, який є навчальним корпусом Сокиринського професійного аграрного ліцею, перегляд вокально-хореографічної композиції «Мрії кобзаря» у виконанні артистів обласного філармонійного центру фестивалів та концертних програмта відвідування кімнати-музею Остапа Вересая.

Відкриваючи VII Всеукраїнський фестиваль кобзарського мистецтва «Вересаєве свято», Ігор Вдовенко зазначив:

- Століттями кобзарі зберігали духовний генофонд нашого народу, будили в ньому національну свідомість, передавали тисячолітню мудрість, закликали до згуртованості та боротьби за незалежність.

За словами очільника обласної ради, просвітницька діяльність народних співців часто заборонялася, а самих кобзарів сотнями переслідували та прирікали на вимирання. Разом зі знищенням кобзарів, нищився і неоціненний духовний спадок України – думи, історичні пісні, звичаї, мова, знання древності та історії.

Перед кобзарством, як елітою, схиляли свої голови, вчились та переймали неповторний лицарський дух такі світочі України як Тарас Шевченко, Леся Українка, Гнат Хоткевич, Опанас Сластіон, Микола Лисенко, Філарет Колесса, Осип Маковей, Максим Рильський.

Наостанок Ігор Вдовенко висловив щиру вдячність всім, хто долучився до організації і проведення фестивалю, та побажав, щоб неповторна мистецька аура і самобутній колорит свята стали для кожного учасника  і гостя джерелом натхнення і залишили в серцях незабутні враження.

На честь відкриття VII Всеукраїнського фестивалю кобзарського мистецтва «Вересаєве свято», вшановуючи геній Остапа Вересая, відбувся також патріотичний флешмоб – виконання безсмертного твору Великого Кобзаря, великого сина України Тараса Шевченка «Реве та стогне Дніпр широкий».

Після завершення урочистої церемонії відкриття почесні гості оглянули виставку майстрів декоративно-прикладного мистецтва, презентацію «Чернігівщина туристична 2018» та експозицію підприємств та територіальних громад Срібнянського району. 

Під час видовищної концертної програми свої виступи поціновувачам народного мистецтва свої виступи дарували професійні виконавці та аматори із 6 областей України, серед яких і Національна заслужена капела бандуристів України ім. Георгія Майбороди. Чернігівщину на фестивалі представляли 27 творчих колективів та солістів.


Автор: Відділ інформаційного забезпечення та зв'язків з громадськістю виконавчого апарату Чернігівської обласної ради
Коментарів ще немає